Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Ziekenhuis Atjoni

COMMENTAAR: Ziekenhuis Atjoni

16/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Ziekenhuis Atjoni

 

HET MINISTERIE VAN Volksgezondheid bouwt een ziekenhuis in Atjoni en daar kan niemand tegen zijn. De mensen in het binnenland hebben evenveel recht op goede gezondheid als de mensen in Paramaribo. De inwoners van het gebied zien dan ook reikhalzend uit naar de opening van deze nieuwe faciliteit.

Nickerie en Albina hebben er elk al één en in Wanica wordt driftig gebouwd. Vooral in Nickerie wordt goed gebruik gemaakt van het medisch centrum. Toch is het soms de vraag of de overheid wel een totaalplaatje heeft van de gezondheidssector en weet hoe de belanghebbenden in deze sector zich tot elkaar verhouden.

De mensen in het Atjonigebied klagen dat de poliklinieken van de Medische Zending onvoldoende medicijnen hebben en dat zij daardoor naar de stad moeten om hun medicatie op te halen. Dat is voor veel van de mensen in het binnenland onmogelijk. Zij hopen dat met de komst van het ziekenhuis dit euvel uit de weg geholpen zal worden.

Echter, het is deze zelfde overheid die het ziekenhuis aan het opzetten is in Atjoni, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de subsidie aan de Medische Zending. En omdat die niet op tijd en onvoldoende betaald wordt, zijn de poli's van deze organisatie slecht voorzien van medicamenten.

Het is ook de Medische Zending die voor een groot deel verantwoordelijk was voor het verlenen van eerstelijnszorg in het binnenland. Die organisatie beschikt over een zekere infrastructuur, poli's, structuur, patiënteninformatie en veel ervaring voor en met werken in het binnenland.

De vraag is waarom de overheid er niet voor heeft gekozen de Medische Zending te versterken en bijvoorbeeld een betere poli te bouwen te Atjoni in plaats van een geheel nieuw ziekenhuis.

De afweging heeft te maken met het efficiënt bieden van goede medische voorzieningen in een gebied met een bepaald aantal bewoners dat van bepaalde kwalen structureel last heeft en in uitzonderlijke gevallen voorzien moet worden van topzorg en dringende medische hulp.

Ook het feit dat met het huidige medisch verzekeringssysteem de ziekenhuizen die er al zijn nog maar met moeite het hoofd boven water houden, maakt de vraag valide of deze faciliteit een duurzaam karakter zal hebben en optimaal zal kunnen functioneren.

Verder is het aan te bevelen dat de overheid het ook voor plaatselijke bewoners aantrekkelijk en mogelijk maakt om in het ziekenhuis te werken. Dan zou het gebrek aan verplegend personeel in de sector opgevangen kunnen worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina