Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Fiso moet op de schop’

‘Fiso moet op de schop’

16/01/2020 09:04 - Euritha Tjan A Way

Wilgo Valies, ex-voorzitter van de ALS en de BVL en Ronald Hooghart, voorzitter van de  CLO vinden het Fiso niet meer van deze tijd.

Wilgo Valies, ex-voorzitter van de ALS en de BVL en Ronald Hooghart, voorzitter van de CLO vinden het Fiso niet meer van deze tijd. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Eerst de leerkrachten, toen de politieagenten en nu ook de bestuursambtenaren op het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO). Allen stappen uit Fiso - het Functie Informatiesysteem van de overheid - waarmee ruim acht jaar is gewerkt en waarvan het eerste deel in 2008 is ingegaan.

Volgens Ronald Hooghart, voorzitter van de ambtenarenvakcentrale CLO en Wilgo Valies, oud-voorzitter van de onderwijsbonden ALS en BvL, mag het systeem op de schop. "Niet de mensen moeten uit Fiso, Fiso moet eruit", vindt Hooghart die zegt dat hij vanaf het begin tegen de invoering van het systeem is geweest.

Valies was wel voorstander van dit beloningssysteem, maar is het eens met Hooghart dat Fiso niet meer voldoet aan de huidige uitdagingen waarmee de werknemers zitten. "We moeten naar een nieuw beloningssysteem voor de overheid. Laten we kijken naar ontwikkelde landen en landen in de regio, hoe zij dat hebben gedaan om tot een nieuw systeem te komen."

Hooghart is geen voorstander van een nieuw systeem. Volgens hem voldoet het Algemeen Bezoldigingsbesluit dat er vóór Fiso was nog prima. "Het systeem heeft 24 schalen en daar is geen probleem mee", vindt de CLO-topman.

De Bond van Leraren (BvL) stapte in 2017 als eerste uit Fiso, maar dat was volgens Valies omdat de lerarenbond geen keus had. "De overheid had ons gezegd dat ze geen geld heeft om iedereen in het systeem te betalen, want iedereen, elke groep, is volgens een bepaalde verhouding ingepast. Als de overheid de leerkrachten volgens het Fiso-model zou belonen dan zouden alle ambtenaren die beloning ook moeten krijgen."

Valies geeft toe dat hij zich er toen al van bewust was dat in navolging van de leerkrachten ook andere groeperingen die meer wilden verdienen, uit het Fiso zouden stappen. "Maar we vonden toch dat de leerkrachten op dat moment een betere waardering moesten hebben. Ik moet u zeggen dat we het best een dilemma vonden om dat besluit te nemen."

Volgens Hooghart is de beer los nu ook ambtenaren van RO uit het systeem zijn gestapt. Hij legt uit dat de hele overheidsadministratie in de war is. Immers, er zijn mensen die op hetzelfde niveau als de bestuursambtenaren functioneren, maar die volgens Fiso zijn ingeschaald. "Wat moet er met hen gebeuren? Wat gebeurt er met het gelijkheidsbeginsel?"

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina