Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Scherpe criteria in nieuwe huurwet

Scherpe criteria in nieuwe huurwet

16/01/2020 06:07 - Wilfred Leeuwin

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons is initiatiefneemster van de nieuwe huurwet.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons is initiatiefneemster van de nieuwe huurwet. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - In de nieuwe huurwet die mogelijk donderdag door De Nationale Assemblee wordt goedgekeurd, staan scherpe regels voor huur en verhuur van woonruimten. Terwijl in de huidige wet de huurder flink beschermd wordt, maakt de nieuwe wetgeving het voor de verhuurder makkelijker om zijn woning terug te krijgen.

Coalitie en oppositie zien de wet als een goede ordening van de sector. Er is diepgaand over gediscussieerd en er zijn ingrijpende veranderingen aangebracht. Voor het opzeggen van de huur gelden voortaan nieuwe criteria. Zo kan een verhuurder niet langer de huur opzeggen omdat hij de woning zelf dringend nodig heeft.

In de toekomst hoeft de verhuurder niet meer naar de rechter om een huurder uit de woning te zetten. Het kan nu bijna anderhalf jaar duren voordat de huurder daadwerkelijk het pand verlaat. Met de nieuwe wet zal na afloop van het huurcontract de woning meteen opgeëist mogen worden.

Is er geen contract, dan geldt een opzegtermijn van zes maanden met eventueel nog eens twee maanden uitstel aan de huurder. In het laatste geval moet de verhuurder wel binnen een periode van zes maanden kenbaar hebben gemaakt dat de woning niet langer ter beschikking zal zijn. Als niets wordt gezegd wordt het contract automatisch verlengd.

Een verhuurder is voortaan strafbaar wanneer hij huurders tot vertrek dwingt door nutsvoorzieningen op zijn naam te houden en die op elk gewenst moment af te sluiten. "De verhuurder mag dat soort technieken niet meer uithalen om de huurder te terroriseren", zegt DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, initiatiefneemster van de nieuwe wet.

De huurder kan aansprakelijk worden gesteld voor vernielingen aan de woning, een huurachterstand van langer dan twee maanden en geweldpleging tegen de verhuurder. Wanneer een verhuurder kan aantonen dat deze misstanden spelen, mag hij de huur onmiddelijk opzeggen en de huurder uitzetten.

Het prijzen van woningen in vreemde valuta mag in de nieuwe wet niet meer. De huurcommissie geeft richtlijnen voor vaststelling van de huurprijs. Een plotselinge verhoging van het huurbedrag is niet langer mogelijk. Verhogen van het huurbedrag vanwege koersschommelingen kan dan ook niet volgens de nieuwe wet.

Er wordt slechts ruimte gelaten voor een minimale verhoging op basis van eventuele inflatie. Echter, dat moet ruim van tevoren worden gecommuniceerd met de huurder. Het overeenkomen van een huurbedrag in valuta tussen huurder en verhuurder mag ook niet meer. Dat mag alleen wanneer aantoonbaar is dat de huurder een inkomen in vreemde valuta heeft.

Hoewel niet verplicht, kunnen huurders en verhuurders zich wenden tot de huurcommissie. Geerlings-Simons benadrukt dat deze wet het huisvestingsprobleem niet oplost maar dat er regelgeving is over alles wat te maken heeft met huur en verhuur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina