Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Stilstaan is geen optie

COLUMN: Stilstaan is geen optie

17/01/2020 14:00

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Ik word gebeld door iemand uit het buitenland. Het zit even niet mee. Hij heeft behoefte aan een bevestiging van zijn coach, van wie hij intussen al veel heeft geleerd, maar die laat het afweten. “Heel herkenbaar”, leg ik hem uit. “Het is tijd om afscheid te nemen want je bent doorgegroeid naar de volgende fase. Je hebt geen bevestigingen meer nodig. Uiteraard voelt dit onwennig en vreemd, maar zonder de volgende stap te durven zetten zul je nooit weten wat hierna komt. En 'Stilstaan is geen optie’ is de slogan van een bank in Suriname. Het blijft wel jouw keuze hoe het verdergaat."

De oproep van de NDP-politici om op 22 januari hun partijleider en de president van dit land te begeleiden naar de Krijgsraad is dreigend en met veel geschreeuw de wereld ingegooid. Heel zorgelijk, want politici hebben een maatschappelijke rol te vervullen en zijn een rolmodel voor jongeren en sociaal-economisch minder draagkrachtigen.

Ze hebben macht, status en aanzien. Dergelijk gedrag stimuleert dus het gebruik van geweld en intimidatie als machtsmiddel om je zin te krijgen. Het is daarom ook niet vreemd dat het gebruik van geweld, zonder regels leven en egoïstisch zijn, vaker voorkomen in Suriname. De verfijning is ver te zoeken.

Men lapt regels aan de laars. Lelijke blokken dozen, drie etages hoog of meer verrijzen naast bestaande woonhuizen die zich eerder wel hebben gehouden aan de bouwregels. Weg zijn wind en privacy, want er is tyuku betaald. De nieuwe winkel naast, met erboven kamertjes van een huisjesmelker, herbergt vaak veel illegalen.

In december haalde ik familie op die met Copa Airlines aankwam. Weet u hoeveel Haïtianen uit het vliegtuig kwamen! Groepen jonge mensen die legaal het land binnenkomen, wereldvreemd om zich heen kijken en duidelijk niet weten hoe het verder zal gaan. Stilstaan is ook voor hen geen optie. Er zijn Surinamers die grossieren in de economische ellende van anderen. Mensenhandelaren verdienen nu goed geld.

Afgelopen zaterdag was ik bij Fort Zeelandia. Er waren twee bussen vol met Cubaanse mannen. Zo raar. Men liep rond en bekeek de omgeving. Dus vroeg ik een fotograaf wat er aan de hand was. "Het zijn inlooptoeristen mevrouw. Een deel blijft achter na vertrek." Dus naast de massaal shoppende Cubanen zijn er specifieke mannelijke inloop-Cubanen.

En je komt de Spaanssprekenden tegenwoordig in alle sectoren tegen. Hoe kan het dat zij wel werk vinden, al worden ze waarschijnlijk onderbetaald? Was er eerst een tekort aan arbeiders of is de behoefte juist ontstaan omdat er nu zoveel Spaanssprekenden zijn en de ondernemers daar handig op inspelen met hun producten.

Weet u wat wel weer leuk is aan deze groep? Man en vrouw lopen hand in hand. Laten gewoon zien dat ze van elkaar houden. Vrouwen mogen een buikje hebben en er stevig uitzien. Een vetrolletje meer levert extra punten. De kleding is altijd luchtig, ongeacht de leeftijd. Aan ego geen gebrek. Het allerleukste is de veelvuldige combinatie donkere man met gemengde vrouw.

En toch heb ik zorgen. De groep illegalen groeit heel snel en het lijkt alsof de overheid dat helemaal niet reguleert. Het mag allemaal en gebeurt gewoon onder onze neus. Dat is ook het signaal dat is afgegeven op het podium van de NDP. Normloos zijn en partijleden leren dat jouw wil eventueel met geweld legitiem is.

Uiteraard mag men de voorzitter van de partij en de president van dit land massaal ondersteunen. Dat is een democratisch recht. Een gemiste kans is wel het tekortschieten in de morele verantwoordelijkheid. Dat is blijven hangen in het verleden terwijl de presidentiële coach zelf al heeft gezegd: "Stilstaan is geen optie. Ik ga 22 januari." Waarom dan geweld propageren?

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina