Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Nieuwe huurwet

COMMENTAAR: Nieuwe huurwet

17/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Nieuwe huurwet

 

DE NATIONALE ASSEMBLEE scherpt de regels voor huur en verhuur van woonruimte aan. Beter laat dan nooit, want het is al tientallen jaren een soort wildwest in deze markt. Niet alleen waren huurders tot nu toe overgeleverd aan de grillen van de verhuurder, ook de verhuurder zelf was onvoldoende beschermd. Hopelijk brengt de nieuwe wet daar verandering in.

Zo moet het in de toekomst eenvoudiger worden voor verhuurders om de huurder uit de woning te zetten als die een puinhoop van het huis maakt of als die minimaal twee maanden geen huur heeft betaald. Voorheen was dat een proces dat via de rechter al snel anderhalf jaar in beslag nam. Aan de andere kant mogen verhuurders geen pressiemiddelen meer gebruiken, zoals het laten afsluiten van energie en water. En als de huurder keurig iedere maand met het overeengekomen geld over de brug komt, dan wordt het knap lastig voor de verhuurder om hem uit de woning te krijgen.

Het komt vaker dan eens voor dat verhuurders er wel bovenop zitten als ze de huur moeten ontvangen, maar niet thuis geven als er noodzakelijk onderhoud aan de woning moet worden gepleegd, tot ergernis van de bewoners. Daardoor wonen veel mensen in bouwvallen waar ze wel veel geld voor betalen. Maar gezien het enorme tekort aan betaalbare woningen, hebben ze dat maar te slikken. Ook daar moet de vernieuwde wet een einde aan maken, al is niet helemaal duidelijk hoe dat zal worden gehandhaafd.

Waar menig verhuurder niet blij mee zal zijn, is dat de huurprijs niet meer in vreemde valuta mag worden opgelegd en hij verplicht wordt om SRD's te accepteren, tenzij aantoonbaar is dat de huurder valuta verdient. En dat indien de koersen stijgen, ze dat niet meer mogen doorberekenen aan de huurder. Zeker nu veel deskundigen voorspellen dat de koersen voor de US dollar en euro na de verkiezingen drastisch zullen stijgen. Het klinkt ook logisch, want voor veel mensen wordt de huur anders onbetaalbaar.

Zoals zo vaak bij wetten die worden afgekondigd, is echter een punt van zorg hoe de controle op naleving hiervan plaatsvindt en wat huurder en verhuurder moeten doen als er een geschil is ontstaan. Weliswaar kunnen ze bij de huurcommissie aankloppen, maar het is de vraag of die naar behoren functioneert en zaken kan oplossen. Want anders zal de nieuwe wet er weer één zijn die zomaar is aangenomen en blijft uiteindelijk alles bij het oude.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina