Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BREAKING: CBvS-governor dient ontslag in

BREAKING: CBvS-governor dient ontslag in

18/01/2020 18:14 - Ivan Cairo

Amper negen maanden na zijn aantreden als governor bij de Centrale Bank van Suriname geeft Robert van Trikt er de brui aan. Hij diende zaterdag zijn ontslag in bij president Bouterse.

Amper negen maanden na zijn aantreden als governor bij de Centrale Bank van Suriname geeft Robert van Trikt er de brui aan. Hij diende zaterdag zijn ontslag in bij president Bouterse. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Robert van Trikt treedt terug als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hij heeft zaterdag zijn ontslagbrief aan president Desi Bouterse aangeboden. Dat verneemt de krant uit goed geïnformeerde bron. Eerder deze week nam Van Trikt op verzoek van de raad van commissarissen (rvc) van de bank verlof om de rvc de ruimte te bieden voor onderzoek naar vermeende onregelmatigheden waaraan hij zich schuldig zou hebben gemaakt.

Sinds begin van de week voert president Bouterse koortsachtig overleg in verband met de verwikkelingen bij de bank. Ook vrijdagavond zou er overleg zijn gevoerd met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën die kort tevoren van een werkbezoek uit het buitenland terugkeerde. In de samenleving doen de wildste verhalen de ronde. Intussen is bekend geworden dat de governor met een lening van de CBvS een dure auto uit Engeland heeft geïmporteerd.

Ook speelt een kwestie omtrent de aankoop van onroerend goed door de bank en zou er naar verluidt sprake zijn van belangenverstrengeling met het accountantskantoor dat Van Trikt runde voordat hij als governor werd aangesteld. Volgens insiders spelen ook andere zaken waardoor de governor niet langer in die positie gewenst wordt door bepaalde functionarissen in de regering en de coalitie. Wat die zaken zijn is vooralsnog onduidelijk. Naar verluidt zouden de handelingen binnen de contouren van de bankwet en andere regels van de CBvS hebben plaatsgevonden.

Van Trikt trad op 1 maart vorig jaar aan als governor na het gedwongen vertrek van zijn voorganger Glenn Gersie. Het vertrek van Gersie werd ingeluid met de eenzijdige opzegging door minister Hoefdraad van de overeenkomst tussen Financiën en de Centrale Bank waarin was vastgelegd dat de bank de regering niet meer monetair zou financieren. Gersie was tegen monetaire financiering en wilde de zaak eerst met de regering bespreken. Wie Van Trikt zal opvolgen is vooralsnog niet bekend.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina