Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Geef me een kans

COLUMN: Geef me een kans

18/01/2020 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Ik weet niet van u hoor, maar ik heb het gevoel alsof dit jaar al een jaar duurt. Nog geen drie weken na de bombels verlang ik al naar een nieuw begin. Wat wij sinds het ophangen van onze nieuwe kalenders hebben meegemaakt, is genoeg om een jaar lang de gemoederen bezig te houden. En dan hebben we nog een hele verkiezing voor de boeg en het hele circus dat erna moet komen om de president te kiezen (man, vrouw of non-binary) en een regering te vormen.

En omdat ik principieel tegen circussen ben die dieren laten optreden, kan ik u met de hand op mijn hart zeggen dat ik daarmee dus absoluut niet naar apen in welke vorm of kleur verwijs. En dat met kleur ik in deze de hele regenboog bedoel en niet slechts enkele specifieke bruine tinten, dus ongeacht hoe het licht reflecteert en bepaalt welke tint bruin we zien. En laat me ook meteen aangeven dat met bruine tinten ik op geen enkele manier verwijs naar wat dan ook dat met bruinhemden en dus de nazi's te maken heeft. Met bovenstaande alinea demonstreer ik, geheel bij toeval, twee zaken.

Allereerst dat Godwins regel, (Godwin's rule of Hitler analogies) dat als een online-discussie maar lang genoeg duurt, iemand op gegeven moment een vergelijking met de nazi's of Hitler zal maken, ook buiten het internet kan gelden - zie hierboven voor het bewijs. En ten tweede is het een demonstratie van de overtrokken gevoeligheid die echte discussies onmogelijk aan het maken is in dit land. De lange tenen zijn overal en het is alsof ze met de dag langer worden.

Als iemand tegenwoordig een in mijn ogen gewone, geldige vraag stelt zoals 'Kan iemand mij vertellen waar Chotelal zijn dollars vandaan komen?' dan zijn er geheid reacties die niet de vraag, maar de vraagsteller ter discussie stellen. Waarom je dat zou willen weten, heb je soms iets tegen Chotelal, of tegen Hindostanen (als je geen Hindostaan bent) of tegen NDP'ers (als je wel Hindostaan bent). Als je zou vragen: 'Wie kan me vertellen waarom die ene straat is afgesloten voor een familiefeest?' dan krijg je van de paarse kant te horen: zou je die vraag ook stellen als er een VHP'er dc was? Als het feestje van een VHP'er zou zijn, zouden de oranje-gasten meteen oprispen: stel je die vraag ook als de NDP feest viert? Kortom, in Suriname hebben we geen wet van Godwin, maar de wet van de partijkleur.

Binnen enkele minuten is bijna elke discussie teruggebracht tot partijkleuren. Die simplificatie van denken is frustrerend, het laat geen ruimte voor echte gedachtewisseling die ons vooruit kan duwen, weg van het uitzichtloze, enge, eigenbelang dienende en kortetermijn-partijdenken. We praten niet over de dingen die er echt toe doen, maar blijven steken in elkaar over en weer steken toebrengen. En als je durft om enigszins kritisch te zijn, dan krijg je de wind van voren. Het is alsof men niet kan geloven dat er werkelijk nog mensen kunnen bestaan in Suriname die geen partijpolitieke kleur hebben, maar die een mening vormen op basis van hun eigen denken, en wiens gedachten niet voortkomen uit de paarse, oranje, gele, groene etc. klonenfabriek.

Ik besef dat veel fervente aanhangers van de regeringspartij mij bijvoorbeeld alleen kennen van de column in deze krant sinds 2011, dus sinds hun partij aan de macht is. Daarom heb ik deze uitnodiging voor deze NDP'ers: geef mij een kans om te demonstreren dat mijn kritische kant zich niet slechts beperkt tot de NDP, maar naar iedereen die macht misbruikt, er een potje van maakt, corrupt is, incompetent is etc. Hoe? Simpel, door een andere partij aan de macht te helpen. Ik wed dat wij dan de beste vrienden zullen worden.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina