Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Kansen en bedreigingen

COMMENTAAR: Kansen en bedreigingen

18/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Kansen en bedreigingen

 

DE SURINAAMSE FINANCIËLE autoriteiten voelen zich overduidelijk bedreigd door de recente creditrating van Fitch. Voor het eerst in onze geschiedenis is die bijgesteld naar CCC, een junkstatus. Een land met een dergelijke beoordeling heeft een extreem hoog risico om zijn obligatieleningen of andere vormen van (buitenlandse) financiering terug te betalen. Het is banken niet toegestaan te beleggen in obligaties met een CCC-rating.

Het ministerie van Financiën legt uit dat Fitch deze rating gepubliceerd heeft zonder met het departement te overleggen en dat de publicatie heeft plaatsgevonden ondanks protest van de regering en dat de samenwerking met Fitch al was opgezegd. Financiën vermoedt dat het bureau samenspant met de oppositie omdat de argumenten om de rating naar beneden bij te stellen veel gelijkenis vertonen met de 'cliché-klaagzang' van de oppositie. Het is moeilijk om te zeggen of Fitch wel of niet de oppositie naar de mond praat.

Maar indien dat wel zo is, is het dan zeer opmerkelijk dat een internationaal hoog aangeschreven creditratingbureau onder één hoedje gaat spelen met de oppositie van een land met nog geen 600.000 inwoners. Wat zou daarvoor het motief zijn? Het lijkt niet logisch dat Fitch over één nacht ijs is gegaan bij het vaststellen van de rating, zeker als gekeken wordt naar de impact die zo'n beoordeling internationaal heeft op de reputatie van een land. Echter, wat de waarheid als een koe is, is dat de waarschuwingen dat ons land het helemaal niet zo goed doet wel eerder waren gegeven.

Toen Fitch in augustus vorig jaar waarschuwde dat de leenhonger van de regering aan het onverantwoordelijke grenst, meldde het IMF daarna ook dat Suriname moet letten op zijn schuldpositie. Fitch zag de monetaire financiering die toen gaande was ook als een gevaar en ook IMF gaf als aanbeveling dat de positie van de Centrale Bank van Suriname versterkt zou moeten worden en dat die bank zou moeten optreden. Financiën heeft een waslijst genoemd aan de volgens haar positieve ontwikkelingen waaraan Fitch voorbij is gegaan.

Eén daarvan is een stabiele wisselkoers en daarmee maakt het ministerie zich bijna belachelijk. Immers, de koers is alles behalve stabiel en het devaluatiespook zit Suriname op de hielen door de verschillende koersen die gehanteerd worden. Toch levert dit een kans voor Suriname. Dat wil zeggen, als de regering hierdoor leert om daadwerkelijk de tering naar de nering te zetten en prudent economisch beleid gaat voeren. Geloof in eigen kunnen wordt bereikt door vooral met eigen geld de toekomst in te kleuren. Het is geen kunst om dat te doen met overwegend geld van anderen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina