Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jongeren geïnformeerd over dam en olievondst

Jongeren geïnformeerd over dam en olievondst

18/01/2020 07:04 - Jason Pinas

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen aan het woord tijdens een infosessie voor jongeren.

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen aan het woord tijdens een infosessie voor jongeren. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Een infosessie over de overname van Afobakadam en de grote olievondst is donderdagavond goed ontvangen door meer dan honderd jongeren. In de vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken luisterden zij naar minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen.

Hij belichtte de recente ontwikkelingen rond de dam en de toekomst van het land met de grondstoffen die nu ter beschikking zijn. Akiemboto sprak over het begin van de bauxietsector, de ontwikkelingen door de jaren heen en de moeizame afhandeling van de Brokopondo overeenkomst. Daarbij wees hij op misstappen van Suriname tijdens de onderhandelingen met Alcoa.

Een van de grootste blunders is volgens Akiemboto dat het parlement en de presidentiële onderhandelingscommissie lang met elkaar overhoop hebben gelegen. "We hebben ons huiswerk niet gemaakt en we konden geen antwoord geven aan Alcoa op zaken waarover we het niet eens waren. Het heeft niet aan haar gelegen dat de onderhandelingen zijn vertraagd. Dat is de waarheid."

Volgens de NH-minister zijn de kosten voor elektriciteit die de multinational toen aan Suriname leverde, gewoon blijven lopen. "Dat is puur zakelijk." De minister legde uit dat de regering niets heeft betaald voor de overname van de dam. Het bedrag dat onlangs is overgemaakt aan Alcoa, is voor de kosten van stroom die nog betaald moesten worden.

Akiemboto verzekerde op een vraag dat de dam in goede staat verkeert. Nog vóór de overdracht is de dam geïnspecteerd door deskundigen. Na twee jaar moet de dam weer een check-up ondergaan. Suriname heeft het onderhoudsplan overgenomen dat Alcoa hanteerde. Er is een contract getekend met het bedrijf waar de multinational de onderdelen voor onderhoud kocht.

Ook de voordelen die de olievondst met zich mee kan meebrengen, kwamen donderdagavond aan de orde. "Ik vind het goed dat de deskundigen hun tijd hebben genomen om met ons te komen praten. Het is voor mij nu duidelijk wat we moeten verwachten in de toekomst", zegt Shelby Moekiran tegen de redactie.

Het initiatief voor de bijeenkomst kwam van de de jeugdambassadeurs voor duurzame ontwikkelingsdoelen, Sivern Hammen en Chermain Pansa. Zij zijn blij met de uitleg van de bewindsman en de participatie van de jongeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina