Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Overeenkomst regering, Rosebel en goudzoekers

Overeenkomst regering, Rosebel en kleine goudzoekers

18/01/2020 10:17 - Jason Pinas

Vrijdag vond de ondertekening plaats van twee overeenkomsten tussen de overheid, Rosebel Goldmines (RGM) en goudzoekers van Makamboa en Kamp Mining.

Vrijdag vond de ondertekening plaats van twee overeenkomsten tussen de overheid, Rosebel Goldmines (RGM) en goudzoekers van Makamboa en Kamp Mining. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Met de ondertekening van twee overeenkomsten tussen de overheid, Rosebel Goldmines (RGM) en goudzoekers van Makamboa en Kamp Mining is er een belangrijke basis gelegd voor de ordening van de situatie in de concessies van de multinational. Dit is vrijdag benadrukt door verschillende toppers, onder wie minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en Sharmila Jadnanansingh van RGM.

Met deze protocollen waarin afspraken zijn vastgelegd, hebben zowel de kleine goudzoekers als Rosebel de ruimte om hun werkzaamheden zonder onnodige onderbreking uit te voeren. Vertegenwoordigers van Makamboa en Kamp Mining en kapitein Herman Schalwijk, die namens het traditioneel gezag aanwezig was, spraken ook lovend over de overeenstemming die na lang onderhandelen is bereikt.

"Un breyti gevaarlijk taki un bereik disi tide. Na disi un ben wani en we gaan ons uiterste best doen om het beste ervan te maken", zegt een opgeluchte Connery Plein van Makamboa. Plein zegt dat de protocollen op basis van goed vertrouwen zijn getekend, omdat Rosebel de garantie heeft gegeven dat de gebieden die zijn afgestaan wel rendabel zijn. "Ze hebben ons de garantie gegeven dus we gaan ervan uit dat het zo is."

Om de eerste operaties te plegen in de toegewezen concessies heeft de overheid Makamboa en Kamp Mining meer dan SRD 200.000 voorgeschoten. Dit bedrag zal terugbetaald worden wanneer de goudzoekers beginnen te verdienen. "Als het niet is wat ons is voorgehouden, gaan we zeker onze stem laten horen." Plein sprak waarderende woorden aan het adres van de president voor de manier waarop hij het probleem heeft aangepakt.

Het Roma East-protocol dat aanvankelijk in 2017 is getekend, wordt met een jaar verlengd.  Vrijdag is het ETR-protocol getekend. Hierin is vastgelegd dat meer goudzoekers van Koffiekamp aan de slag mogen in gebieden die door Rosebel zijn toegewezen. Geschat wordt dat totaal rond de vierhonderd kleine goudzoekers geaccommodeerd kunnen worden met de nieuwe afspraken. De overeenkomsten kunnen na evaluatie verlengd worden. Het ETR-protocol is twee jaar geldig.

Jerry Finisie, manager van RGM, onderstreept dat de ondertekening van de overeenkomsten het halve werk is. "We moeten natuurlijk alles wat daarin vermeld staat nog waarmaken. We moeten ons inzetten voor het wegwerken van kwik, diversificatie en herinvestering van de middelen." Dit moet volgens hem niet alleen in Nieuw Koffiekamp gebeuren, maar ook in andere gebieden. 

Volgens Akiemboto zijn er concrete zaken vastgelegd in de overeenkomsten die moeten zorgen voor de orde. Zo moet iedereen die de concessies wil betreden een badge hebben en geregistreerd staan bij Makamboa of Kamp Mining. Ongeregistreerde goudzoekers die de terreinen betreden moeten worden gerapporteerd door de leidinggevenden die door de organisaties zijn aangewezen.

"Natuurlijk is het gebied open. Er zijn geen schuttingen, dus mensen kunnen altijd van overal komen. Maar het is nu wel overzichtelijk omdat iedereen die toestemming heeft een badge krijgt", legt de minister uit. Het is de bedoeling dat de jongeren van Koffiekamp zelf controleren. "Het is hun eigen belang, dus zij moeten in eerste instantie daarvoor zorgen. Wanneer zaken voorkomen die ze niet aankunnen, is afgesproken dat ze de overheid op de hoogte stellen zodat wij inkomen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina