Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Verbondenheid Suriname en Nederland onveranderd'

‘Verbondenheid Suriname en Nederland onveranderd gebleven’

18/01/2020 08:39 - Wilfred Leeuwin

De Nederlandse zaakgelastigde Jaap Frederiks.

De Nederlandse zaakgelastigde Jaap Frederiks. Foto: nederlandwereldwijd.nl  

PARAMARIBO - De verbondenheid tussen de Surinaamse en Nederlandse samenleving is onveranderd gebleven. Voorbeelden als de negen vluchten per week tussen Paramaribo en Amsterdam zijn tekenend voor hoe groot die verbondenheid is en wat die betekent voor de mensen in beide landen om bij elkaar te horen. Zo sprak de Nederlandse zaakgelastigde Jaap Frederiks donderdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse ambassade in Paramaribo.

"Ik van mijn kant voel mij hier als Nederlander in Suriname gewoon thuis en hoop van harte dat alle Surinamers die in Nederland wonen zo iets hebben van: we zijn thuis." Frederiks zegt dat het thuisgevoel onderdeel is van een grote samenleving waar één taal, het Nederlands, wordt gesproken en dezelfde waarden aanwezig zijn. "We zijn leden van een samenleving die met elkaar omgaan en elkaar die identiteit geven die we met elkaar hebben, onverschillig het land waarin je woont."

Die verbondenheid waarover de Nederlandse zaakgelastigde het heeft, werd volgens hem heel duidelijk toen in Amsterdam in De Nieuwe Kerk de tentoonstelling over Suriname begon. De belangstelling is overweldigend en is reden geweest de tentoonstelling te verlengen. "De bezoekers waren niet mensen die per se uit de Surinaamse diaspora komen, maar juist ook de Nederlanders die Suriname van op een afstand kennen en de kennis over Suriname wilden vatten."

De verbondenheid tussen Suriname en Nederland is volgens de zaakgelastigde ook te zien bij maatschappelijke organisaties die samen projecten uitvoeren binnen de twinning faciliteit. Hij zegt dan ook blij te zijn dat de Nederlandse overheid deze faciliteit financiert. Die samenwerking vindt plaats in sectoren zoals gezondheidszorg, onderwijs, milieu en taal en cultuur. Niet alleen wordt iets gedaan binnen en voor de Surinaamse gemeenschap, ook de samenwerking tussen de maatschappelijke organisaties is enorm belangrijk.

"We zien dat ook wanneer het project financieel is afgerond de samenwerking blijft bestaan. Ik hoop van harte dat dit ook een jaar wordt waarin we aan die verbondenheid kunnen blijven samenwerken tot 25 mei en ook na 25 mei", zei Frederiks. Hij betrok bij zijn gelukwensen ook alle Surinamers en feliciteerde hen met de olievondst van ruim een week terug.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina