Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Workshop benadrukt belang overheidsarchieven

Workshop legt minimaal besef over belang overheidsarchieven bloot

18/01/2020 03:16 - Naomi Hoever

Nationaal archivaris Rita Tjien Fooh tijdens haar presentatie bij de workshop 'Het opstellen van selectielijsten’.

Nationaal archivaris Rita Tjien Fooh tijdens haar presentatie bij de workshop 'Het opstellen van selectielijsten’. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De wijze van opslag van overheidsarchieven laat te wensen over. Ook wordt de afdeling Documentaire Informatievoorziening (DIV) beschouwd als dumpplaats voor medewerkers. Dit ongenoegen werd geuit door ambtenaren die hebben deelgenomen aan de vijfdaagse workshop ‘Het opstellen van selectielijsten’, die vrijdag is afgerond.

Selectielijsten laten zien welke documenten moeten worden bewaard, en welke kunnen worden vernietigd. Aan de workshop hebben alle 33 overheidsorganen met een DIV-afdeling deelgenomen. Slechts zes daarvan hebben een bestandenlijst ingediend, waarop te zien is welke archieven nog bij de ministeries liggen.

Deze DIV-afdelingen mogen overgaan tot het proces van waarderen. Veertien DIV-afdelingen hebben de selectielijst deels afgerond, maar moeten deze nog finaliseren. Het project 'Bestandenlijsten samenstellen' is in 2018 begonnen; in 2021 moeten alle lijsten worden overhandigd aan de overheid. 

Het verloop van DIV-kadermedewerkers, demotivatie en het gebrek aan ondersteuning vanuit het beleid liggen ten grondslag aan de achterstand. Volgens nationaal archivaris Rita Tjien Fooh heeft de overheid onvoldoende besef van het belang van dit project. 

"De archieven zijn de weerslag van het overheidshandelen. Bij de uitvoering van de kerntaken van de overheid worden documenten, ofwel archieven gevormd. Deze moeten goed bewaard blijven, geordend en geselecteerd worden", zegt Tjien Fooh.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina