Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Spectaculaire viering Chinees Nieuwjaar

Spectaculaire viering Chinees Nieuwjaar

19/01/2020 20:51 - Audry Wajwakana

Chinese acrobaten in actie.

Chinese acrobaten in actie. Foto: Bangkokfestivals.com  

PARAMARIBO - De viering van het Chinese Nieuwjaar, het begin van het ‘Jaar van de rat’, wordt op 25 januari sensationeel gevierd. Op de Wijdenboschbrug is een spectaculaire vuurwerkshow, op het Onafhankelijkheidsplein een sprankelende acrobatenshow en op het Oude Vlaggenplein de jaarlijkse Temple Fair.

De bedoeling van de grootse opzet is om meer toeristen naar Suriname te trekken. "In het kader van het bevorderen van het toerisme heeft minister Stephen Tsang vaker opgeroepen om evenementen naar een hoger niveau te tillen. Dit moet in samenwerking met de organisaties en de relevante betrokkenen", zegt Rachel Koningsbloem-Pinas, directeur Toerisme van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.

In verband met deze viering heeft het ministerie gesproken met de Chinese verenigingen die zijn aangesloten bij de Suriname Chinese United Association (SCUA), touroperators en horecabedrijven die langs de Surinamerivier evenementen organiseren in zowel Paramaribo als Commewijne.

Ook is overlegd met de politie, districtscommissarissen en andere belanghebbenden. De achterliggende gedachte is om iets in het laagseizoen te creëren voor toeristische bedrijven. Zo'n evenement kan volgens het ministerie een spin-offeffect hebben wanneer toeristen uit de regio naar Suriname trekken om het evenement bij te wonen.

"In de toekomst willen we  evenementen als Phagwa en de Avondvierdaagse ook op deze manier doen, want het ministerie gelooft in clustervorming. Er zijn bedrijven vanuit de overheid gegroepeerd om deze nieuwe benadering van de viering tot een succes te maken", zegt de directeur.

Het vuurwerkspektakel vindt rond negen uur 's avonds plaats. "Hiervoor hoeven de mensen niet naar de brug te komen om naar vuurwerk te kijken", zegt Koningsbloem. Vanuit de Waterkant kan men ernaar kijken. De Temple Fair, die jaarlijks bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken wordt georganiseerd, verhuist voor twee dagen naar het Oude Vlaggenplein.

Op het Onafhankelijkheidsplein wordt - ook twee dagen - een acrobatenshow georganiseerd door de SCUA. Deze vereniging haalt met ondersteuning van de Chinese ambassade 25 acrobaten en andere Chinese artiesten naar Suriname. De hotels Courtyard by Marriott en Torarica zullen in verband met de vuurwerkshow eigen activiteiten hebben, waarvan hun gasten kunnen meegenieten.

Het ministerie heeft ook met bedrijven in Commewijne gesproken over activiteiten. Tijdens de voorbereiding voor het vuurwerk wordt eerst één rijbaan van de Wijdenboschbrug afgesloten. Tijdens de show gaat de brug volledig dicht gedurende een half uur.

"Het afschieten zal professioneel gedaan worden, waarbij er met alles rekening zal worden gehouden voor handhaving van de veiligheid", zegt Koningsbloem. Omdat Chinees Nieuwjaar een nationale vrije dag is, verwacht het ministerie niet dat er lange filevorming zal zijn zoals op de reguliere dagen.

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd tussen de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet vóór 21 januari en niet na 20 februari gebeuren. Ook is het het begin van het Lentefestival (Ch'un-chieh) of Xin Nian (Nieuwjaar).

Bij Chinees Nieuwjaar is het gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren koopt en het huis schoonmaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden vereerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier en vuurwerk, eveneens rood omwikkeld, wordt afgestoken.

2020: het jaar van de rat

De rat is het allereerste dier in de Chinese dierenriem en is te vergelijken met het westerse sterrenbeeld boogschutter. De rat staat van 25 januari 2020 tot en met 11 februari 2021 centraal. Een rat is zelfverzekerd, maar ook eerlijk in zijn of haar mening. De positieve kanten: rustig, eerlijk, gevoel voor humor en charmant. De negatieve kanten zijn: kan agressief zijn, koppig, luistert alleen naar zichzelf.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina