Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Antidateren is 'fraude en valsheid in geschrifte'

Antidateren is 'fraude en valsheid in geschrifte'

20/01/2020 09:46 - Ivan Cairo

Robert van Trikt zou niet meer gewild zijn als governor van de Centrale Bank door toppers van de coalitie.

Robert van Trikt zou niet meer gewild zijn als governor van de Centrale Bank door toppers van de coalitie. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) schijnt een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. Naar verluidt heeft het rvc-onderzoek onder meer aan het licht gebracht dat lagere bankfunctionarissen een leningsoverkomst met de governor hebben geantidateerd.

Het ging om een lening voor de aankoop van een voertuig. De antidatering zou zijn gesanctioneerd door waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman. Zij heeft in het weekend haar ontslag ingediend. Eerder in het weekend stapte governor Robert van Trikt op.

Toppers bij de handelsbanken hebben geschokt gereageerd op deze ontwikkeling. Wanneer de handeling echt heeft plaatsgevonden, gaat het om "fraude en valsheid in geschrifte", zegt een hooggeplaatste functionaris van een handelsbank tegen de Ware Tijd. "Dat kunnen we niet hebben bij de Centrale Bank, nota bene van het instituut en de functionarissen die leiding geven aan de activiteiten in het kader van de national risk assessment."

Een andere bankfunctionaris noemt de verwikkelingen rondom de CBvS een "slecht signaal" naar de financiële sector. Verschillende banktoppers wijzen op problemen die zich recentelijk hebben voorgedaan bij de Surinaamse Postspaarbank, De Surinaamsche Bank en Surichange Bank. In de samenleving doen de wildste verhalen de ronde.

Van Trikt, die vorige week verlof opnam om de raad van commissarissen (rvc) de ruimte te geven voor onderzoek naar vermeende onregelmatigheden, was zondag opnieuw voor overleg bij president Desi Bouterse. Volgens een goed ingevoerde bron heeft het staatshoofd het ontslag geaccepteerd.

Financiënminister Gillmore Hoefdraad heeft zondag het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging tijdens een vergadering geïnformeerd over de situatie. Ook de vakbond bij de bank is intussen op de hoogte gesteld. Maandag informeert de directie het personeel over wat er aan de hand is. Tot nu toe hebben de autoriteiten geen officiële informatie gegeven over de jongste verwikkelingen bij de Centrale Bank.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina