Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vermaarde zwemtrainer August Hens overleden

Vermaarde zwemtrainer August Hens overleden

20/01/2020 01:01 - Terence Oosterwolde

Vermaarde zwemtrainer August Hens overleden

August Hens (staand rechts) met enkele zwemmers. De foto dateert van 1969/1970. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - August Hens is niet meer. De vermaarde zwemtrainer van De Witte Lotus is zondag overleden. Hij werd 83 jaar. Zijn zoon Rob plaatste het bericht op Facebook.

Hoewel hij vooral bekendstond als zwemcoach, was Hens ook goed in andere sporten. In 'De eerste Surinaamse sportencyclopedie (1893-1988)' staat onder meer dat hij in 1967 de eerste nationaal judokampioen van Suriname werd in de middengewichtklasse. Hij richtte vier jaar later ook de judoschool Budokwai op.

Hens, van huis uit leraar Lichamelijke Opvoeding, was trainer bij Neptunes, voordat hij zich aansloot bij De Witte Lotus. Hij is er veertig jaar trainer geweest, van 1968 tot 2008. In 1976 introduceerde hij er de 1.500 meterwedstrijden. Na zijn pensionering besloot De Witte Lotus deze wedstrijden als eerbetoon naar Hens te vernoemen.

Hens is jaren getrouwd geweest met echtgenote Vera, die ruim twintig jaar zwemofficial is geweest. Hun kinderen - twee dochters en één zoon - hebben alle drie gezwommen voor De Witte Lotus.

Robert won in 1973 de eerste zwemmarathon, de openwaterwedstrijd in de Surinamerivier van Domburg naar de Waterkant. "Vanmiddag is mijn lieve vader gaan rusten. Hij heeft mij leren sporten, jagen, vissen en vooral levenslessen bijgebracht. Pa bedankt", schreef de zoon zondag op Facebook.

Hens heeft ook een cruciale rol vervuld in de zweminstructeursopleiding en is oprichter geweest van de eerste Surinaamse zwemschool. Tijdens het sportgala in december 2013 overhandigde het Surinaams Olympisch Comité hem de prestigieuze Lifetime Achievement Award.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina