Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • CBvS-schandaal groter dan vermoed

CBvS-schandaal groter dan vermoed

21/01/2020 09:01 - Ivan Cairo

CBvS-schandaal groter dan vermoed

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er is veel meer aan de hand dan wat tot nu toe door de media naar buiten is gebracht over het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname. Dat heeft de Raad van Toezicht (rvt) het vakbondsbestuur bij de bank voorgehouden. Behalve dat een peperdure auto als privébezit voor governor Robert van Trikt was aangeschaft, blijken ook medewerkers van zijn accountantskantoor, Orion, als consultants te zijn aangetrokken tegen forse financiële vergoedingen.

Ook heeft Van Trikt buiten de raad om een overeenkomst getekend met een buitenlands bedrijf, om zaken te doen in cryptocurrencies. Bondsvoorzitter Robby Berenstein zegt aan de Ware Tijd dat de raad het bestuur heeft voorgehouden dat slechts "een tipje van de sluier" is opgelicht. Hij legt uit dat de raad van toezicht tot nu toe in grote mate openheid van zaken heeft gegeven aan de bond. Maandag werd het personeel door het bondsbestuur geïnformeerd.

Berenstein: "Men is vrij open geweest over de resultaten van het onderzoek tot nu toe. Onder andere over de aankoop van die auto en dat mevrouw Geduld-Nijman heeft bedankt om die lening. Zij heeft de opdracht gegeven om de leningsovereenkomst op te maken en te antidateren en daarom heeft ze zelf bedankt. Zij heeft alle slag genomen."

Naar verluidt heeft Geduld-Nijman, die hoofdverantwoordelijke was voor het fonds waaruit de aankoop werd gefinancierd, tegenover de rvt verklaard dat de twee ondergeschikten die de leningsovereenkomst hebben opgemaakt en geparafeerd, dat tegen hun zin hebben gedaan.

De Range Rover ter waarde van 300.000 US dollar werd in augustus vorig jaar met middelen uit het Huisvestingsfonds betaald en was bestemd als privéauto voor governor Robert van Trikt. Nadat de zaak was uitgelekt is opdracht gegeven om snel een leningsovereenkomst, een vals stuk, op te maken dat geantidateerd werd naar de datum waarop het voertuig is aangeschaft.

"Toen de zaak is uitgelekt heeft men een lening gemaakt alsof hij zelf zou betalen", herhaalt Berenstein wat hij van de rvt heeft vernomen. Volgens de vakbondsleider zou de governor tot nu toe alle aantijgingen hebben ontkend. De voorzitter zegt dat de vakbond moe is geworden van de perikelen die zich al enkele jaren voordoen bij de Centrale Bank.

Bij het aantreden van Van Trikt in maart vorig jaar werd hem het voordeel van de twijfel gegeven hoewel de bond er voorstander van was dat de nieuwe governor uit de geledingen van de bank zelf kwam. "Het is steeds weer het personeel dat de dupe wordt van dit soort ontwikkelingen. We maken ons nu sterk om voorwaarden te stellen voor profielen van mensen die de topfunctie bij de bank willen bekleden. We willen the right man on the right place", zegt Berenstein.

Intussen wordt uit andere bron vernomen dat de Centrale Bank de komende periode ondersteuning van het Internationaal Fonds (IMF) krijgt bij de uitvoering van het monetair beleid. Deze ontwikkeling staat los van het schandaal bij de bank dat onlangs aan het licht kwam. De redactie verneemt dat de afspraken voor technische ondersteuning al vorig jaar zijn gemaakt tijdens de jaarvergadering van het IMF in Washington.

Het IMF-team is het afgelopen weekeinde in Suriname gearriveerd. Intussen worden vanuit het ministerie van Financiën maatregelen getroffen om de situatie bij de Centrale Bank te normaliseren nadat governor Van Trikt en waarnemend governor Geduld-Nijman in het weekeinde hun ontslag hebben ingediend.

Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad en president-commisaris bij de CBvS, Vijay Kirpalani, hebben de Surinaamse Bankiersvereniging zondag geïnformeerd over wat er gaande is. Daarbij is uitgelegd welke stappen worden ondernomen om orde op zaken te stellen, zodat de positie van de Centrale Bank snel kan worden hersteld. De Bankiersvereniging heeft aangegeven dat de Centrale Bank aandacht moet besteden aan een aantal cruciale zaken, ondanks de situatie die er nu heerst.

Deze cruciale punten zijn: de voortzetting van het beleid en verdere nakoming van de afspraken die gemaakt zijn om de kasreserves van de commerciële banken, die onder het beheer van de Centrale Bank geplaatst zijn, veilig te houden, de voortzetting van de ondersteuning vanuit de Centrale Bank aan het National Risk Assessment en het treffen van maatregelen om de koersen van vreemde valuta's stabiel te houden.

De autoriteiten hebben het bestuur verzekerd dat zij aandacht zullen besteden aan deze punten; zij zullen op zeer korte termijn wederom met het bestuur overleggen over de status van de vervolgstappen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina