Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Bezorgdheid toegenomen

COMMENTAAR: Bezorgdheid toegenomen

21/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Bezorgdheid toegenomen

 

HET IS EEN en al vaagheid in de zaak waarbij de governor van de Centrale Bank van Suriname Robert Van Trikt en nu kennelijk ook de waarnemer Ingeborg Geduld-Nijman niet meer in functie zijn. Het gonst in de samenleving van allerlei geruchten en de regering noch De Nationale Assemblee schijnt haast te hebben om de samenleving duidelijkheid te geven.

Toen Glenn Gersie nog geen jaar terug terugtrad als governor werd tenminste de moeite genomen om een - zij het nietszeggend - bericht met alleen de bevestiging van het terugtreden rond te sturen. Nu, bijna een week nadat de geruchtenmachine op volle toeren begon te draaien, hebben we als samenleving officieel slechts gehoord dat Van Trikt met verlof is gestuurd terwijl onderzoek wordt gedaan naar vermeende onrechtmatige handelingen, zoals de aankoop van een peperdure auto.

Het is in deze zaak belangrijk om aan te geven dat dyugudyugu bij de Centrale Bank, de toezichthoudende monetaire instantie in Suriname, nooit goed kan zijn voor de economie van een land. Een centrale bank dient als bewaker van de waarde van de Surinaamse munt onbevlekt, consequent en constant haar taak te vervullen en het liefst geruisloos te werk te gaan.

De moederbank heeft in de afgelopen periode echter constant in de belangstelling gestaan. En niet in de laatste plaats omdat ze haar rol als toezichthouder onvoldoende heeft kunnen vervullen gezien de zeer fragiele en nog steeds precaire situatie waarin De Surinaamse Bank verkeert. Nu de tweede governor in twee jaar tijd ook nog beschuldigd wordt van onoorbare praktijken en daar geen uitleg over komt, is de bezorgdheid toegenomen.

Maar er is nog meer dat vragen oproept. Na lang gehoord te hebben dat de dollars die verkregen zijn van de Federal Reserve in de Verenigde Staten niet voor cambio's bedoeld zijn, wordt nu, nadat Van Trikt officieel nog met verlof is, bekend gemaakt dat cambio's wel voorzien worden. Waarmee wordt dat gedaan als het niet de dollars zijn van de Federal Reserve? De vaak gestelde vraag waar de 'goedkope' dollars vandaan komen om cambiohouder Chotelal te voorzien is ook (nog) niet beantwoord.

Al met al een zorgelijke situatie waarbij de Vereniging van Economisten en de Surinaamse Bankiersvereniging vragen om transparantie en continuïteit van afgesproken beleid. Belangrijker nog is dat vertrouwen een belangrijke voorwaarde is voor rust op het monetaire front. Het land heeft er absoluut niets aan als iedereen plots de SRD gaat omzetten in vreemde valuta.

Naast rust en stabiliteit op het monetaire front is een belangrijke vraag wie de nieuwe governor van de moederbank wordt. Een vraag die zeker valide is, nu de verkiezingen in aantocht zijn en de regering een enorme honger heeft naar geld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina