Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hoefdraad onthult megafraude bij CBvS

Hoefdraad onthult megafraude bij Centrale Bank

21/01/2020 17:31 - Wilfred Leeuwin

Hoefdraad onthult megafraude bij Centrale Bank

Ex-governor Robert van Trikt heeft volgens Financiënminister Gillmore Hoefdraad gefraudeerd met facturen bij de aanschaf van peperdure wagens. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft dinsdag in een speciale informatiesessie onthuld dat er op de Centrale Bank van Suriname (CBvS) enorm is gefraudeerd. Het wekte bevreemding bij De Nationale Assemblee dat slechts de intussen ontslagen governor Robert van Trikt werd genoemd in het schandaal.

Hoefdraad zei in het parlement dat Van Trikt heeft gefraudeerd met facturen voor de aanschaf van peperdure wagens die eigenlijk door de bank werden betrokken. De ex-governor zou daarnaast met een Belgische maatschappij contracten hebben gesloten waarbij de Centrale Bank aan het bedrijf moet betalen, ook wanneer die het niet eens is met de deals.

Een derde aantijging is dat Van Trikt voor enkele miljoenen euro's zijn eigen accountantskantoor Orion heeft bevoordeeld om werkzaamheden voor de bank te doen. De regering heeft op basis van deze zaken de ontslagaanvraag van de governor gehonoreerd. Tegelijkertijd is het Openbaar Ministerie (OM) op de hoogte gebracht van wat zich bij de bank heeft afgespeeld.

De procureur-generaal heeft de regering intussen laten weten dat het OM een voorlopig onderzoek doet. Daarna wordt beslist of er een strafrechtelijk onderzoek volgt. Mocht blijken dat zowel binnen als buiten de bank meer personen betrokken zijn bij dit schandaal, zullen daar volgens Hoefdraad ernstige consequenties aan verbonden worden.

De minister gaf aan dat Van Trikt "geen eervol ontslag" heeft gekregen. Hij benadrukte dat president Desi Bouterse laat weten dat het ontslag van de governor "niet op basis van verschil in inzichten is, maar op basis van een integriteits- en compliancevraagstuk". De positie van waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman is tot nu toe onzeker. De regering heeft haar ontslagaanvraag nog niet gehonoreerd. Partijen voeren nog gesprekken.

Na de mededelingen van Hoefdraad regende het vragen, vooral van de oppositie. Die stelt dat onmogelijk slechts Van Trikt zulke verregaande handelingen heeft kunnen plegen. Hoefdraad werd verweten dat hij waarschijnlijk zelf ook betrokken is - niet nu, maar sinds de periode dat hij governor is geweest van de Centrale Bank.

De oppositie wenst een "breder onderzoek" en wil vanaf 2010 transparantie over wat zich op de bank afspeelt. NDP-fractieleider Amzad Abdoel zei samen met Hoefdraad dat deze kwestie onderzocht kan worden, juist omdat de regering zaken "ernstig en serieus" aanpakt en gezorgd heeft voor aanscherping van wettelijke regels. "Ik zal niet toestaan dat deze kwestie wordt gebruikt om op de minister van Financiën te schieten", aldus Abdoel. De regering heeft het parlement via Hoefdraad gevraagd om het verdere onderzoek af te wachten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina