Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering verergert met stilte situatie bij CBvS

Regering verergert met stilte situatie bij Centrale Bank

21/01/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

Regeringscoördinator minister Soewarto Moestadja (r) zegt dat het parlement dinsdag wordt geïnformeerd over de kwestie bij de Centrale Bank.

Regeringscoördinator minister Soewarto Moestadja (r) zegt dat het parlement dinsdag wordt geïnformeerd over de kwestie bij de Centrale Bank. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De regering heeft na anderhalve week De Nationale Assemblee nog niet omstandig kunnen uitleggen wat er precies gaande is bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Minister Soewarto Moestadja van Arbeid die optreedt als coördinator van de regering heeft maandag slechts gezegd dat in het weekeind governor Robert van Trikt en directielid Ingeborg Geduld-Nijman hun ontslag hebben aangeboden aan de regering.

Volgens de bewindsman is het interne onderzoek bij de bank nog niet afgerond en zal het parlement dinsdag omstandig worden geïnformeerd. Moestadja vroeg om de vele berichten die in de samenleving rondgaan over kwestie niet te voeden. Hem werd echter erop gewezen dat het juist de regering is die door het parlement niet te informeren en niet te betrekken de situatie verergerd en daardoor de geruchtenmachine in de samenleving volop aan het draaien is.

De oppositie meent dat met het stilzwijgen van de regering over de monetaire autoriteit de koers van de US dollar omhoog is geschoten. Carl Breeveld van de DOE-fractie vindt dat de regering, wil die rust hebben in het land, serieuzer moet omgaan met de positie van de governor die net als de procureur-generaal een belangrijke rol heeft als het gaat om orde in de samenleving en de monetaire stabiliteit in het land.

Ook Marinus Bee van de Abop en Krishna Mathoera van de VHP vinden het niet kunnen dat na langer dan een week de situatie op de moederbank onduidelijk blijft en het parlement niet eens kan worden meegedeeld wie de vervanger is van Van Trikt. Bee noemt het onbehoorlijk dat de regering het niet belangrijk vindt dat vicepresident Ashwin Adhin of minister Gillmore Hoefdraad van Financiën aanwezig is in het parlement om tekst en uitleg te geven.

"De president heeft andere dingen aan zijn hoofd, maar de vicepresident en de minister van Financiën hadden hier moeten zijn om het parlement te informeren", zegt Bee. Volgens VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien had de regering ten minste met een verklaring kunnen uitkomen tot dat het onderzoek is afgerond. Terwijl het zwijgen van de regering voortduurt, gaat de koers omhoog. "De regering neemt het volk niet serieus", zegt Gajadien.

Moestadja ondersteund door fractieleider Amzad Abdoel van de coalitie blijft er bij dat pas wanneer het onderzoek is afgerond de regering het parlement omstandig en officieel kan informeren over de situatie bij de Centrale Bank van Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina