Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aantal besmettingen met dengue in alarmfase

Aantal besmettingen met dengue in alarmfase

22/01/2020 17:11 - Aidy Pinas

Aantal besmettingen met dengue in alarmfase

Foto: Getty Images  

PARAMARIBO - Er is nog geen sprake van een dengue-epidemie in Suriname, maar we bevinden ons in de alarmfase. Dit bevestigde een team van deskundigen dinsdag tijdens een persconferentie bij het laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Het aantal denguegevallen is in de voorbije periode flink toegenomen en de instanties vinden het belangrijk om de gemeenschap op de hoogte te houden van de situatie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds vorig jaar telkens melding gemaakt van een toename van denguegevallen in Latijns-Amerika, vertelde Dion Gajadien, internist bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). In dit kader zijn artsen uit verschillende landen getraind.

Gajadien legde uit dat ongeveer driekwart van de mensen die geïnfecteerd raken geen last heeft van de ziekte. Belangrijk is om genoeg te drinken. De risicogroepen zijn kinderen onder de vijf jaar, personen boven zestig jaar, zwangeren en personen met een hoge bloeddruk. Als men niet genoeg drinkt, kan de ziekte een ernstigere vorm aannemen.

Het virus wordt verspreid door de aedes-aegypti-muskiet. Personen die besmet zijn kunnen het virus verder verspreiden, wanneer zij worden geprikt door een muskiet die de ziekte op zijn beurt weer overdraagt.

John Codrington, hoofd van het laboratorium van het AZP wees op het belang van onderzoek om de gevallen te kunnen bevestigen. Hij merkte op dat het lab een stijging heeft waargenomen. Ook vragen artsen vaker labonderzoek op dengue aan. Over het 2019 waren er 341 aanvragen, terwijl er voor de eerste drie weken van dit jaar er al 272 aanvragen zijn gedaan.

in totaal zijn er 26 bevestigde gevallen. Codrington haastte zich om te benadrukken dat men zich niet moet blindstaren op de cijfers. Wat bij het lab terechtkomt, is slechts het topje van de ijsberg. De explosieve toename van aanvragen geeft wel een duidelijk sein van wat de situatie kan zijn. Hij adviseert patiënten om zo eerlijk mogelijk te zijn bij het verstrekken van informatie aan de arts.

"Sommige mensen overdrijven over de klachten zodat ze ernstig genomen kunnen worden. Daarmee zijn wij niet geholpen en u ook niet. Want met de juiste informatie kunnen we het juiste labonderzoek doen. Doe je dat niet, dan hebben we verkeerde lab-informatie." Volgens hem is het streven om zonder één dode uit deze alarmfase te geraken.

Het BOG heeft niet laat ingespeeld op de situatie, zegt Stephanie Cheuk Alam, hoofd Milieu-inspectie van het bureau. Volgens haar is het BOG al geruime tijd bezig maatregelen te treffen. Zo is er vorig jaar een anti-muskietenbeleid ontwikkeld. Ze geeft wel toe dat de inspectie niet is wat die zijn moet.

In de komende periode zal de milieupolitie zichtbaarder zijn, garandeert Cheuk Alam. Ze wijst erop dat bespuiting niet de manier van aanpak is. Het opruimen van broedplaatsen is veel effectiever. De bijdrage van iedere burger is daarom noodzakelijk om de situatie aan te pakken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina