Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Trikxit of Trikshit?

COLUMN: Trikxit of Trikshit?

22/01/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Trikxit of Trikshit?

Ivan Cairo  

Op 6 maart vorig jaar schreef ik in deze kolommen dat over het ontslag van Glenn Gersie bij de Centrale Bank van Suriname nog lang gesproken zou worden door de Surinaamse samenleving en dat het optreden van de regering in deze kwestie geen schoonheidsprijs verdiende. Nog geen jaar later zijn we al weer aan vervanging toe van Gersies opvolger, Robert van Trikt. En ook nu weer verdient de regering geen schoonheidsprijs, weliswaar op een ander vlak: een bar slechte informatiestrategie waardoor alle ruimte is gelaten voor mofokoranti en speculaties, met alle gevolgen van dien. Maar ook de CBvS zelf gaat niet vrijuit. Is er voor niemendal een afdeling Voorlichting?

Verschillende personen die gepolst waren, hadden totaal geen zin om de drinkbeker van Gersie over te nemen. Het zou al snel een gifbeker kunnen worden, werd kennelijk gedacht. Trikkie waagde wel een slok uit de drinkbeker. En als we Gilly mogen geloven, heeft Trikkie zich letterlijk en figuurlijk te pletter gedronken. En laten we wel wezen. Als je bij de huidige regering en president niet in aanmerking bent gekomen voor 'eervol ontslag', zoals veel andere scheve schaatsrijders vanaf 2010 wel hebben gekregen, dan heb je het wel heel bont gemaakt. De Aucaners zouden zeggen: 'yu kakka poli peesi', je hebt de boel ondergescheten.

En daar leek het gisteren op toen Gillmore het parlement informeerde. Naar het zich laat aanzien heeft de bewindsman slechts het deksel van de beerput gelicht, want het onderzoek is nog niet afgerond. Er kan dus nog meer shit komen bovendrijven. In een tijdspanne van amper negen maanden is dat wel een behoorlijke berg ontlasting. Gillmore sprak van overfacturering en een frauduleuze leenovereenkomst bij de aankoop van een kogelvrije Lexus en een Range Rover, lucratieve consultant fees aan accountantvriendjes tot duistere deals met het Belgische Clairfield en cryptocurrency-zaken.

Volgens mofokoranti is er nog meer. Peperdure pagara's, extravagante schrokpartijen van zes gangen en meer, dure hotels in het buitenland en misschien zelfs bungabungafeestjes à la Berlusconi. That's a whole lot of shit, zou de Amerikaan zeggen. Ik schreef nog in de voornoemde column dat anderen geen governor wilden worden, omdat ze niet als toiletpapier wilden fungeren van politieke leiders en hun zetbazen en hun jarenlang opgebouwde reputatie zien belanden op het kerkhof van naïevelingen die denken dat alle politici het nationaal belang en welzijn van de Surinaamse samenleving als doel hebben.

Maar op basis van de informatie die gisteren aan het parlement is gepresenteerd heb ik het gevoel dat ik er in dit geval naast zit. Ver naast. In de regering zal men zich nu wel voor de kop slaan. Het zal aanvoelen alsof het Paard van Troje is binnengehaald. He was the shitmaster himself! Ook sprak ik de hoop uit dat Trikkie aan het einde van zijn loopbaan bij de Centrale Bank geen bittere smaak in de mond overhoudt en dat zijn inzet tot heil en zegen van het land zou mogen zijn. Eerder Gilly, Pres, de Centrale Bank en de samenleving hebben nu een vieze smaak in de mond, want Trikxit is Trikshit.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina