Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Alert blijven

COMMENTAAR: Alert blijven

22/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Alert blijven

 

DE GEZONDHEIDSAUTORITEITEN MOETEN de komende tijd alert zijn. Allereerst is er de dengue-epidemie, waarvan al 26 gevallen zijn geregistreerd. Zoals ieder jaar slaat ook nu weer de daarvoor verantwoordelijke muskiet toe. Dat mag zeker niet onderschat worden, want vooral voor mensen die toch al gezondheidsproblemen hebben, kan de ziekte fatale gevolgen hebben. Gelukkig zijn artsen en medische instellingen daar goed op voorbereid. Dus waarschijnlijk blijven de gevolgen beperkt.

Burgers zijn overigens voor een deel zelf verantwoordelijk om te voorkomen dat de epidemie zich uitbreidt. Bij vrijwel iedere woning zijn wel emmers, bloempotten en andere 'opslagplaatsen' vol stilstaand (regen)water te vinden, waar de muskietenlarven goed in gedijen. Als we daar met zijn allen wat meer op letten en deze broedplaatsen verwijderen, komen we al een eind en kunnen we in de toekomst dengue wellicht goeddeels uitbannen, zoals we dat ook met de malariamuskiet hebben gedaan.

En dan is er nog het pas in China ontdekte geheimzinnige coronavirus. Hoewel dat hier nog niet is gesignaleerd, valt het niet uit te sluiten dat het naar Suriname overwaait. Tot gisteren zijn inmiddels zes mensen eraan overleden, honderden anderen zijn besmet. Niet alleen in China is het virus gesignaleerd, ook in omringende landen zijn besmettingen ontdekt, zoals in Thailand, Japan en Zuid-Korea, terwijl in de Filipijnen gevreesd wordt dat een vijfjarige Chinese jongen besmet is met het virus en daarom uit voorzorg in het ziekenhuis is opgenomen.

Alle slachtoffers zijn in de miljoenenstad Wuhan geweest, maar omdat het virus van mens op mens overgedragen kan worden, is de kans aanwezig dat het ook elders op de wereld toeslaat. De Nederlandse autoriteiten zijn van mening dat het risico dat de ziekte in Nederland opduikt "vrij nihil" is, omdat er geen directe vliegverbinding met Wuhan is. Dat is een heel naïeve gedachte uitgaande van de wetenschap dat de mens tegenwoordig zeer mobiel is en iemand die naar Wuhan geweest is, ook via andere luchthavens naar Nederland kan reizen.

Gezondheidsorganisatie WHO verwacht in ieder geval dat het virus de komende dagen in andere delen van China zal opduiken en mogelijk in nog meer andere landen. Aangezien in Suriname iedere week grote groepen Chinezen arriveren, moeten we alert zijn en voorzorgsmaatregelen nemen. Wellicht kunnen reizigers uit China bij binnenkomst extra worden gecontroleerd, zoals dat ook al in Australië, Hong Kong, Rusland, Singapore en de Verenigde Staten wordt gedaan. Voorkomen is immers beter dan genezen en kan ons een hoop ellende besparen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina