Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Live blog: Bouterse voor de Krijgsraad

Live blog: Bouterse voor de Krijgsraad

22/01/2020 07:41 - Van onze redactie

In militair tenue beweegt de ex-bevelhebber zich over het Onafhankelijkheidsplein.

In militair tenue beweegt de ex-bevelhebber zich over het Onafhankelijkheidsplein. Foto: Jason Pinas  

PARAMARIBO - Woensdag 22 januari moet ex-bevelhebber en voorzitter van de NDP, Desi Bouterse, voor de krijgsraad verschijnen om verzet aan te tekenen tegen zijn veroordeling tot twintig jaar cel als hoofdverdachte van de Decembermoorden. De NDP heeft leden opgeroepen Bouterse massaal te komen ondersteunen. De Ware Tijd volgt de ontwikkelingen op de voet en brengt u een up to date verslag, zowel vanuit de rechtszaal als vanaf de straat.

09:26 uur

Deze blog wordt afgesloten. De Ware Tijd brengt zo meteen live verslag van de samenkomst op het Vlaggenplein.

09:22 uur

De grote mensenmassa verplaatst zich nu naar het Vlaggenplein, waar de NDP-voorzitter zijn aanhang zal toespreken.

09:18 uur

Desi Bouterse verlaat momenteel de Wulfinghstraat. De massa loopt met hem mee.

09:16 uur

Desi Bouterse komt het gerechtsgebouw uit.

09:13 uur

De zitting is verdaagd. Dat gebeurde binnen zes minuten, omdat de Krijgsraad niet voltallig is. Rechter Rewita Chatterpal en de auditeur militair Roy Elgin zijn afwezig. De zaak wordt inhoudelijk verder behandeld op 31 maart.

09:12 uur

Er is intussen een brassband met danseressen opgesteld bij theaterschool On Stage.

09:09 uur

Daniëlla Sumter: "We ondersteunen Desi Bouterse omdat dankzij hem Suriname een goede ontwikkeling kent. Dankzij hem hebben we Staatsolie en SZF. Dankzij deze voorzitter van ons." Dat de meningen verdeeld zijn, vindt ze "heel erg jammer". "Er zullen Surinamers zijn die hun eigen mening hebben en dat respecteer ik. Alleen ben ik de mening toegedaan dat wij dankzij de NDP, dankzij Desiré Delano Bouterse weten wat het is voor Suriname om huizen te hebben, om gezondheidszorg te hebben en ervoor te zorgen dat de Surinaamse samenleving en kinderen in alle veiligheid en ontwikkeling kunnen leven en dat we kunnen kijken naar een goede toekomst voor Suriname."

09:02 uur

Vanuit Commewijne zijn er meer dan tweeduizend man gekomen. Remy Pollack: "Wij zijn de advocaten van de president. Deze ondersteuning omdat het onze volksleider is. Het is een unicum. Nergens in de wereld is ooit een zittende president voor het gerecht verschenen. Dat keuren we af. Kon er niet worden gewacht tot hij is afgetreden? Maar het recht moet zegevieren. We leven in een rechtsstaat en eerbiedigen dat." Van intimidatie is geen sprake. "We willen alleen maar tonen dat hij mensen achter zich heeft."

08:50 uur

Het ressort Blauwgrond, zetel van de president, is ook vertegenwoordigd. First lady Ingrid Bouterse: "Het zal heel kort duren heb ik begrepen van zijn advocaat. Dan komt hij (Bouterse, ... red.) naar buiten en dan zien we wel verder. Het is natuurlijk niet leuk, maar als je de mensen ziet die je ondersteunen dan ben je toch wel blij." Op de vraag hoe haar echtgenoot met de zaak omgaat, zegt de presidentsvrouw dat haar man een "zeer kalme" man is. "Onder alle omstandigheden is hij kalm. Je zal nooit aan hem merken dat iets mis is. Absoluut geen stress. Mijn man is vreselijk stressbestendig. Dat is iets wat ik in hem bewonder. Hij geeft nooit op en is positief." Ze is samen met Bouterse vanuit het paleis naar de Wulfinghstraat gelopen. Volgend maand zijn de first lady en de president dertig jaar getrouwd. "Hij heeft een goed hart!"

08:47 uur

Voorzitter Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee is aanwezig. "Ik ben komen kijken. Ik wil niet zeggen dat het een bijzondere dag is, eerder een jammerlijke dag dat we het als land zo ver hebben laten komen ... we hebben de president veroordeeld. Voor of tegen je moet dat niet zo afhandelen. Maar eenmaal het zo ver is gekomen, moeten we kijken hoe het gaat." De parlementsvoorzitter heeft nog geloof in de rechterlijke macht, "maar dit ding hebben we als land verkeerd laten aflopen". Ook zij vindt niet dat er sprake is van intimidatie. "Dat is nonsens! Intimidatie waarom?"

08:43 uur

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid: "Ik sta met één gevoel hier; een gevoel van solidariteit naar onze voorzitter, onze president, onze leider toe." De bewindsman ziet de oproep tot mobilisatie niet als intimidatie. "No man, iedereen mobiliseert. Ik was er dichtbij. Dit is een zeer low profile mobilisatie. Mensen zijn ook niet eens gemobiliseerd, maar toch hier. Als we echt hadden gemobiliseerd waren dan alle straten van Paramaribo vol." Overigens, Elias ontkent dat ambtenaren van zijn ministerie instructies hebben ontvangen. "Iedereen mag vrije wil hebben. Je kan niemand dwingen om per se hier te zijn."

08:37 uur

De menigte zwelt aan. Vanuit de westelijke districten Nickerie, Coronie, Saramacca en delen van Wanica zijn tientallen bussen tjokvol NDP'ers en aanhangers van Bouterse op weg naar de ondersteuningsmanifestatie op het Onafhankelijkheidsplein. De toch altijd al drukke Kwattaweg is hierdoor drukker dan normaal. Ook op andere aanvoerwegen naar het centrum loopt het verkeer behoorlijk vast. Zo staan weggebruikers van de Gonggrijpstraat al ter hoogte van de Schietbaanweg in de file.

08:27 uur

Sharmila Mansaram is ook present. Ze is gestoken in een paarse trui met de afbeelding van Bouterse. "We vinden dat de NDP-leider ondersteuning behoeft van de achterban. Het is niet iets dat hij heeft gevraagd. Het is spontaan gekomen uit de achterban." Ze geeft aan dat de "tienduizenden of misschien is het honderdduizend mensen vinden dat ze er vandaag moeten zijn voor de president". Mansaram erkent dat ze eerder aan de "andere zijde" heeft gestaan. "Dus ik weet wat er daar heeft gespeeld. Nu ik aan deze zijde ben, heb ik ook het verhaal van deze zijde gehoord en heb mijn mind opgemaakt van: 'ik ga deze persoon ondersteunen.' De persoon van Bouterse." Van "gemengde gevoelens" is volgens haar geen sprake. "Wanneer ik een besluit heb genomen is het uit een stukje overtuiging gedaan. Ik heb bewust gekozen voor de NDP van Bouterse! Hij is de persoon die de aantrekkingskracht uitoefent vanwege het baanbrekend werk dat hij verricht."

08:25 uur

Op de Letitia Vriesdelaan is er intussen een enorme filevorming. Het André Kamperveen Stadion is een hotspot. LVV-minister Rabin Parmessar loopt voorop in een stoet die muzikaal wordt begeleid door een brassband.

08:20 uur

De aanhang zwelt aan. Enkele mensen scanderen onder drumgeroffel: "W'e dede gi Bouta! We want Bouta!"

08:14 uur

Intussen zijn er leden van de Raad van Ministers ter plekke. Vicepresident Ashwin Adhin en de ministers Yldiz Beighle (Buitenlandse Zaken), Antoine Elias (Volksgezondheid), Lalinie Gopal (Sport- en Jeugdzaken), Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme) en Gillmore Hoefdraad (Financiën), hebben zich verzameld voor de ingang van het gerechtsgebouw.

08:12 uur

NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams staat de pers te woord. Hij zegt dat Bouterse na afloop "het volk, de NDP'ers" zal toespreken en zal aangeven wat er binnen (in de rechtszaal, ... red.) is gebeurd. "We willen geen sein geven. Het is wel verkiezingsperiode. We zitten vier maanden vóór de verkiezingen. Dit is ook onze organisatie op peil brengen naar 25 mei toe en kijken hoe onze mensen gemobiliseerd zijn en wat onze sterkte is." Volgens hem zijn de mensen gemobiliseerd uit alle tien districten. "Je hebt mensen van Kwamalasamutu, Langatabbetje, Stoelmanseiland. Name it in Suriname, ze zijn hier." Abrahams is duidelijk over de rechterlijke macht. "Ik heb geen geloof in de rechterlijke macht." Meer wilde hij niet zeggen. "Ik ga er niet verder op in. Het is mijn democratisch recht dat ik geen geloof heb in de rechterlijke macht."

08:10 uur

De poorten die toegang verschaffen tot het gerechtsgebouw worden gesloten. Niemand wordt meer toegelaten.

08:08 uur

Een aanhanger: "Hij (Bouterse, ... red.) heeft verzet aangetekend, het is een verstekvonnis en conform de instructies is hij dus hier om gehoord te worden. Mijn aanwezigheid moet je zien als ondersteuning die we hem geven als president en voorzitter van de NDP. Onze aanwezigheid heeft niets te maken met intimidatie te maken."

08:05 uur

Desi Bouterse is de rechtszaal binnengelopen, geflankeerd door enkele manschappen gekleed in militair tenue. Enkele vrouwen zingen daarbij stichtelijke liederen.

08:01 uur

De nabestaanden komen aan bij het gerechtsgebouw. In de groep onder anderen Henk Kamperveen, advocaat Hugo Essed, Eddy Wijngaarde. Bij de poort worden hun persoonsgegevens gecontroleerd door een agent.

07:59 uur

Desi Bouterse, gestoken in militair pak, begeeft zich naar het gerechtsgebouw. Met hem lopen ongeveer 100 man mee, onder wie ook Defensieminister Ronni Benschop.

07:55 uur

President Bouterse is net gearriveerd en loopt nu naar het paleis.

07:52 uur

Waidoe: "Het is simpel. Onze leider, onze president moeten we te allen tijde ondersteunen." Hij is met "25 volle bussen" vanuit Nickerie afgereisd naar de stad. "En niet middels mobilisatie hè. Dit is allemaal spontaan, want niemand staat één uur in de ochtend op om in de bus te stappen om naar Paramaribo te komen." Waidoe wil niet vooruitlopen op zaken. "Als echte democraten moeten we de rechtsstaat respecteren. Het is een juridische fight. Laten ze het uitvechten. Ik ben met Nickerie die man (Bouterse, ... red.) komen ondersteunen.

07:42 uur

William Waidoe, die vorig jaar overstapte naar de NDP, heeft zich net bij de eerste groep mensen gevoegd

07:33 uur

De eerste vijf bussen met NDP'ers zijn aangekomen. Opvallend genoeg waren ze niet 'vol'. De mensen zijn gedropt op de hoek van de Koninginne- en Julianastraat.

07:31 uur

Er komen enkele trucks aangereden. "We zijn werkende Surinamers", zegt Khedoe van de Vierde Rijweg, de woordvoerder van deze groep. De productiesector steunt de president ook, maakt hij duidelijk. "Hij is president van het land, niet mijn president, van jou, van iedereen. We moeten waardering hebben voor die meneer hebben. Hij verzorgt iedereen nu. Iedereen krijgt zijn salaris. Niemand klaagt. Hij is een dyadya president. In het vervolg zullen we zien wat er gebeurt, maar op dit moment is hij de dyadya president." Opvallend is dat hij een oranje shirt draagt. "Ik ben NDP'er. Anders zou ik niet hier vandaag zijn", verzekert hij. "Ik heb geen NDP-shirt, maar mijn hart is NDP."

Share on Facebook    Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina