Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nabestaanden en NDP-aanhang in de rechtszaal

Nabestaanden en NDP-aanhang in de rechtszaal

22/01/2020 00:04 - Gilliamo Orban en Naomi Hoever

Nabestaanden en NDP-aanhang in de rechtszaal

Foto: dWT  

PARAMARIBO - De NDP heeft haar achterban zwaar gemobiliseerd om partijvoorzitter Desi Bouterse woensdag naar de krijgsraad te begeleiden. De voormalig legerbevelhebber is bij verstek veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de 8 Decembermoorden van 1982.

Voorzitter Sunil Oemrawsingh van Stichting 8 december 1982 heeft nabestaanden niet afgeraden om woensdag naar de zitting te gaan. Hij heeft het volste vertrouwen in de autoriteiten die voor de veiligheid van de samenleving moeten zorgen. "De minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, en directeur Danielle Veira van het Directoraat Nationale Veiligheid hebben de veiligheid gegarandeerd", zegt Oemrawsingh.

Dat Bouterse eindelijk voor de krijgsraad zal verschijnen, wordt volgens hem door de nabestaanden niet gezien als een 'nederlaag' voor de oud-legerleider. "Hij maakt gebruikt van de rechtsmiddelen die hij heeft en dat respecteren we zoals we hebben gerespecteerd dat anderen zijn vrijgesproken", aldus Oemrawsingh. Toch weet hij niet of de nabestaanden naar de zitting zullen gaan. Zelf is hij van plan er wel bij te zijn. "Wij hebben gestreden voor veroordeling en dat is gebeurd. Ik weet niet of dat invloed zal hebben op de nabestaanden om naar de zitting te gaan."

Evenals Oemrawsingh is die-hard NDP'er Patricia van Ommeren alias 'Mama' van plan in de rechtszaal te zitten om haar voorzitter van dichtbij te ondersteunen. "Ik ga samen met de president binnen zitten. Ik vind het nodig om als 'mama van de ghetto' in de zaal plaats te nemen, zodat ik kan vertolken aan de achterban uit de 'ghetto' wat er binnen wordt gezegd."

Van Ommeren zegt dat zij met haar aanwezigheid Bouterse het gevoel wil geven dat hij niet alleen staat. "Onze aanwezigheid is als teken van dankbaarheid. Wij laten onze voorzitter niet in de steek." Ze roept de achterban op om zich voorbeeldig te gedragen, zoals zij dat hebben meegekregen vanuit de NDP. "Laten wij geen gezichtsverlies lijden. We zijn goed opgevoed door onze partij. We dienen ons te houden aan wet en recht en aan de instructies van de politie."

Zij hoopt dat alles ordelijk verloopt zoals de instructies zijn doorgegeven. "Wij zijn niet op oorlogspad. We gaan luisteren wat er gezegd wordt." Van Ommeren vreest dat niet-partijgenoten herrie zullen schoppen om de partij in een kwaad daglicht te stellen. Oemrawsingh is het niet eens met de manier waarop de NDP haar aanhang heeft opgeroepen om met hun leider naar de zitting te gaan. "Ik ervaar intimidatie en er wordt een soort hype gecreëerd. De rechters zijn niet te beïnvloeden en Vrouwe Justitia is geblinddoekt", zegt hij. Hij stelt dat de afgelopen tijd gebleken is dat de rechtsstaat is versterkt.

Hij noemt de zitting van vandaag "bijzonder", omdat sinds aanvang van de 8 Decemberzaak Bouterse nooit voor de krijgsraad is verschenen. Daarnaast bekleedt hij momenteel de functie van president. "Ook schijnen de rollen nu omgekeerd, want wij hebben eerder eisen gesteld aan de rechter en nu gaat Bouterse naar de Krijgsraad om daar tegen te strijden", zegt Oemrawsingh.

Bouterse heeft verzet aangetekend tegen zijn veroordeling en verschijnt daarom woensdag voor de Krijgsraad, ondersteund door aanhangers uit alle districten. Een daarvan is Sergio Cairo alias Rastja Djinti, werkzaam op het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Hij meent dat Bouterse geen slechte man is. "Het wordt een 'burgeroorlog' als hij naar het gevang wordt gesluisd. Daarom zijn wij op de been. Deze zitting zou afgelast moeten worden. Bouterse is staatshoofd."

Silvia Ooiberg, die er eveneens bij zal zijn, zegt dat Bouterse als president niet naar een krijgsraadzitting zou moeten. "Hij is een goede president. Waarvoor willen ze hem daar? Is er bewijs dat hij heeft geschoten op 8 december?" vraagt ze retorisch. De zaak staat woensdag voor negen uur 's morgens op de rol. De verwachting is dat Bouterse zijn aanhang na de zitting zal toespreken op het Onafhankelijkheidsplein.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina