Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sapoen pleit voor duurzaam diasporabeleid

Sapoen pleit voor duurzaam diasporabeleid

22/01/2020 19:53

HVB-partijleider Raymond Sapoen tijdens de lezing in Rotterdam, georganiseerd door de afdeling HVB Nederland.

HVB-partijleider Raymond Sapoen tijdens de lezing in Rotterdam, georganiseerd door de afdeling HVB Nederland. Foto: HVB  

PARAMARIBO - De partijleider Raymond Sapoen van de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) pleit voor een duurzaam en intergraal diasporabeleid. Dat zei hij tijdens een presentatie in Rotterdam, Nederland voor de Vereniging Javanen in Diaspora (JID). Het ging over het belang van diasporabeleid voor Suriname, meldt partij in een persbericht.

Dat het kabinet-Bouterse in de afgelopen jaren een belangrijke aanzet heeft gegeven om de diasporagemeenschap te betrekken in de ontwikkeling en ze een thuisgevoel te geven, is volgens Sapoen een feit. "Ik denk bijvoorbeeld aan de Wet PSA en het mapping-projekt gestart in 2018 bedoeld om de kwalificaties en competenties van onze diasporagemeenschap te registreren voor beleidsvoorbereiding."

"Maar, diasporabeleid gaat natuurlijk veel verder dan PSA en Mapping en we hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden, maar wel leren uit de 'best practices' van andere landen, zoals India, China, Mexico en de Filipijnen", vult hij aan. Bij het uitstippelen van diasporabeleid is het volgens de HVB-partijvoorzitter van belang dat de diasporagemeenschap betrokken wordt als partner. De HVB wil de diasporagemeenschap in Nederland, die ruim 390.000 personen telt, zien als een ontwikkelingspartner.

"Het is een feit dat de afgelopen periode positieve impulsen zijn gegeven vanuit de diaspora naar Suriname, zoals de reguliere hartmissies die nu plaatsvinden en meer recent het speciaal sportpaspoort aan Nederlandse voetballers van Surinaamse komaf. Er is eerder dit jaar ook ruimte gecreëerd om diasporakapitaal aan te trekken om te beleggen in het Nationaal Woningbouwfonds. En nu dient zich weer een enorme uitdaging aan met de siginificante olievondst voor onze kust."

Sapoen zei verder dat Suriname niet alleen inzicht moet hebben in de beschikbare aard en vorm van de aanwezige diasporahulpbronnen, maar ook de vraag zal moeten beantwoorden waarvoor wij de hulpbronnen nodig hebben. "In ieder geval gaat de HVB deze discussie niet uit de weg, gelet op de enorme toegevoegde waarde die de diaspora kan leveren aan de ontwikkeling."

"We moeten de zaak hoger op de politieke agenda plaatsen. Misschien zijn we nog niet zover als enkele  landen om een apart ministerie daarvoor in te stellen, maar we zullen zeker pleiten voor een apart directoraat voor Diaspora bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken", aldus de politicus tijdens zijn presentatie in Rotterdam.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina