Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stichting Vonzell helpt boeren in Para

Stichting Vonzell helpt Para om agrarische potentie beter te benutten

22/01/2020 06:11 - Merredith Bruce

De start van het trainingsprogramma Para Kow Prani.

De start van het trainingsprogramma Para Kow Prani. Foto: Jason Leysner  

PARA - De agrarische sector in Para heeft veel potentie die echter nog onvoldoende wordt benut. Stichting Vonzell wil hierin verandering helpen brengen. De organisatie is dinsdag in het multifunctioneel centrum begonnen met het trainingsprogramma ‘Para Kow Prani’ aan boeren uit het district.

Tijdens de training leren boeren vaardigheden om van landbouw hun business te maken. Het streven van de organisatie is dat de boeren met de instelling van een ondernemer hun landbouwactiviteiten gaan uitvoeren, zegt Vonzell-voorzitter Leanda Zeldenrust tegen de krant.

Het project wordt samen met Alcoa Foundation en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij uitgevoerd. De stichting heeft vaker activiteiten in Para ontplooid waardoor er een zekere band is ontstaan. Zeldenrust vertelt dat haar voorouders zelf van Para afkomstig zijn, maar de belangrijkste reden voor de training is dat het district veel onbenutte grond heeft.

"Zeventig procent is van de Paraan zelf, dus waarom zou je die niet kunnen benutten door aan landbouw te doen? Suriname wil fungeren als voedselschuur in de regio, en dat zal ergens moeten beginnen", zegt Zeldenrust.

Met de voorsprong die het district heeft door de vele grond, zouden plaatselijke ondernemers zouden zich moeten inzetten om de nationale doelen te bereiken, vindt de stichtingsvoorzitter. Zij merkt op dat districtsbewoners weinig doen met de lappen grond die zij bezitten.

Mavis Jopoi, een van de deelnemers, teelt cassave. Ze is het ermee eens dat er veel meer geplant moet worden in het district. "Ma a problema na dati furu fu den gron na boedel", noemt ze als mogelijke reden waarom de agrarische potentie nog niet ten volle wordt benut.

In het trainingsprogramma wordt aandacht besteed aan hydroponics, goede agrarische praktijken, plantvermeerdering, marketing, budgetteren en kostencalculatie. Hydroponics, in het Nederlands ook wel aangeduid met hydrocultuur, is het in water kweken van planten zonder dat er een korreltje aarde aan te pas komt.

Daarnaast zullen honderd leerlingen van het district leren over landbouw. De stichting heeft niet echt een natraject uitgestippeld. Het streven is volgens Zeldenrust dat de deelnemers na de training zelfstandig verder gaan. De stichting overweegt wel om aan het eind van het traject een applicatie te ontwikkelen als marketingtool voor de landbouwers.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina