Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname alert op Coronavirus

Suriname alert op Coronavirus

22/01/2020 10:02 - Aidy Pinas

Inwoners van Beijing dragen maskers om te voorkomen dat ze besmet raken met het coronavirus.

Inwoners van Beijing dragen maskers om te voorkomen dat ze besmet raken met het coronavirus. Foto: EPA  

PARAMARIBO - Zes doden en ruim driehonderd bevestigde gevallen van coronavirus in China. Reden genoeg voor de Surinaamse autoriteiten om alert te zijn. Radjesh Ramadhin van de afdeling International Health Regulation op het ministerie van Volksgezondheid (VG) vertelt aan de Ware Tijd dat Suriname sluimert noch slaapt.

"Wij werken samen met de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (Paho) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en we volgen ook hun richtlijnen." Hij merkt op dat het ministerie een draaiboek heeft waarmee het met andere belanghebbende groepen de vinger aan de pols houdt. Enkele partners zijn het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en de ziekenhuizen.

"Al de belanghebbenden moeten paraat zijn. Het draaiboek geeft precies aan wie wat doet, hoe en wanneer." Verder laat Ramadhin weten dat er een isolatieruimte is op de Johan Adolf Pengel Luchthaven, waar personen, die verdacht worden drager van de ziekte te zijn, kunnen worden ondergebracht voor controle. Ramadhin is er zeker van dat er op dit moment geen gevaar dreigt en dat de gemeenschap niet in paniek hoeft te raken.

Het virus kan makkelijk van mens tot mens worden overgedragen, maar ook van dier op mens. Met de viering van het Chinees Nieuwjaar zaterdag wordt verwacht dat toeristen, in het bijzonder uit China, naar Suriname zullen komen. Volgens Ramadhin zijn er verschillende manieren om na te gaan of de gasten mogelijk besmet zijn met het virus. Een daarvan is het internationale paspoortensysteem.

"In een ander land ziet men: zo iemand komt naar Suriname. Ik krijg een sein en stuur dat door zodat er controle wordt uitgeoefend. We hebben ook het geluk dat er geen rechtstreekse vluchten zijn van China naar Suriname. Dus de reizigers zouden in feite wel gescreend moeten worden op één van de andere airports. Ik denk dat de vliegmaatschappijen de passagiers ook willen beschermen", zegt hij.

Ramdhin merkt verder op dat de burgerij eenmaal 24 uur kan bellen naar het nummer 178 indien er iets is. De medewerkers zorgen ervoor dat de informatie het public response-team van het departement bereikt. Op basis van de verkregen informatie zal dit team stappen ondernemen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina