Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Belfort acht zich capabel voor presidentschap

Belfort acht zich capabel om president te worden

23/01/2020 07:12 - Ivan Cairo en Jason Pinas

Op 3 mei 2012 gaf president Desi Bouterse (r) Edward Belfort nog een stevige handdruk na hem beëdigd te hebben tot Justitieminister. Woensdag verwees hij naar de oud-minister met de woorden 'siki man in Assemblee'.

Op 3 mei 2012 gaf president Desi Bouterse (r) Edward Belfort nog een stevige handdruk na hem beëdigd te hebben tot Justitieminister. Woensdag verwees hij naar de oud-minister met de woorden 'siki man in Assemblee'. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Abop-parlementariër Edward Belfort is anders dan volgelingen van Bouterse niet onder de indruk van het aantal mensen dat naar het gerechtsgebouw is gegaan. “De mensen zijn gedwongen en bedreigd om naar het plein te komen”, vindt het oppositielid.

Ook de toespraak van Bouterse op het Onafhankelijkheidsplein, waarbij hij zoals gewoonlijk oppositieleden flink op de korrel nam, laat hem koud. Zonder zijn naam te noemen - "Yu abi wan siki man in Assemblee ... mi no sabi fa a nen" - zei de NDP-leider dat ook Belfort president wil worden. 

"Ik heb geen woorden over voor een veroordeelde moordenaar", aldus de Aboptopper, in het kabinet-Bouterse I nog minister van Justitie en Politie. "De mensen die een potentiële dreiging zijn voor hem probeert hij belachelijk te maken, maar het lukt niet bij mij. Ik heb de hoogste onderwijsinstelling van het land met succes afgerond. Welke school heeft hij afgerond? Ik heb een visie en ik heb mensen achter mij. Ik ben geschikt om president te worden", countert de parlementariër. 

Net als de St. Elisabethschool I en II, de Sint Louise- en Sint Paulusschool, Kathedrale Koorschool en Hendrikschool, waren ook het DSB-hoofdkantoor, Digicel en de Nederlandse ambassade woendag gesloten. 

DSB-directeur Steven Coutinho zegt dat het hoofdkantoor gesloten is omdat het management er geen controle op had hoe lang de toegangswegen gesloten zouden blijven. Dat de strafzitting slechts kort heeft geduurd, doet daar niets aan af. Door de wegafsluiting was de bereikbaarheid van de bank moeilijk en "we willen altijd de beste service aan onze klanten bieden".

De sluiting heeft de bank zeker geld gekost. Coutinho werpt ook de vraag op wat de hele operatie rondom de strafzitting heeft gekost, afgezet tegen de kosten die gepaard gingen met de sluiting van bedrijven, wat heeft geleid tot mindere productiviteit in de directe omgeving. "We mogen niet al te happy zijn", besluit de DSB-topman.

Henri Behr, broer van de vermoorde Bram Behr, was woensdag om twee redenen na lange tijd weer aanwezig bij een zitting van de Decembermoordenzaak. "De belangrijkste reden was het vieren van de rechtsstaat en ter nagedachtenis van de vijftien vermoorde mannen. Door voor de rechtbank te verschijnen heeft Bouterse verder inhoud aan de rechtsstaat helpen geven. Ik had zelfs een kippenvelmoment ervan dat in deze de veroordeelde hier stond en zich correct heeft gedragen naar de rechter toe. Dan ben je tevreden. Dat is wat je wil weten, dat is wat je wil zien", aldus Behr.

Hij was wel "een beetje verrast" dat de inhoudelijke behandeling niet heeft plaatsgevonden vanwege afwezigheid van rechter Chatterpal. Hij houdt er rekening mee dat gaandeweg door uiteenlopende redenen er weleens vertraging zal optreden, onder meer omdat de verdachte gebruik zal maken van zijn rechten. "Ook dat hoort bij een rechtsstaat."

Behr voelde zich niet geïntimideerd of angstig vanwege de talrijke aanhangers en veiligheidsmensen in de rechtszaal. "Uiteindelijk ging het om een president. Dat is uniek. Het was te verwachten dat hij zich laat beschermen. In ieder geval heeft dat niet geleid tot schermutselingen. Ik denk dat dat de grote winst is."

Los van wat opstootjes, waarbij betogers ageerden tegen de aanwezigheid van enkele correspondenten van buitenlandse media, had de manifestatie een vlekkeloos verloop. Er hebben zich geen calamiteiten voorgedaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina