Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • China gooit zesde stad ’op slot’

China gooit zesde stad ’op slot’

23/01/2020 15:18

China gooit zesde stad ’op slot’

Foto: AFP  

GENÈVE - China verruimt het gebied waar voorzorgsmaatregelen worden getroffen rond het ’epicentrum’ van het coronavirus in Wuhan. Er gaat een zesde stad ’op slot’. Na Wuhan, Huanggang en Ezhou staan ook de kleinere steden Chibi en Zhijiang onder verscherpt toezicht. Nu komt daar ook Xiantao bij. In die steden wonen in totaal zo’n twintig miljoen mensen. Grote delen van het openbaar vervoer ligen plat.

Ook is donderdag voor het eerst in Singapore iemand besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt The Straits Times  donderdag op basis van de Singaporese autoriteiten. Volgens de krant zou het gaan om een 66-jarige Chinese man uit Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Hij reisde met negen anderen, die nog worden onderzocht.

Eerder werden al besmettingen gemeld in China, Thailand, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Donderdag werd ook bekend dat hoofdstad Beijing grote evenementen tijdens Chinees Nieuwjaar, dat volgend weekend wordt gevierd, afblaast uit angst voor verdere verspreiding van het virus. De feestelijkheden trekken veel toeristen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overweegt het opduiken van het corona-virus de zogenoemde PHEIC-status te geven en daarmee uit te roepen tot een internationale bedreiging van de volksgezondheid. Voor een dergelijke stap moet de bedreiging van de gezondheid zeer ernstig zijn, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht.

Een comité van de WHO bepaalt wanneer gezondheidsrisico's erg uitzonderlijk en niet aan één bepaald land gebonden zijn. Die commissie stelt dan in eerste instantie voor een periode van drie maanden dat de toestand internationaal moet worden aangepakt. Het noodsituatiecomité is opgezet na de uitbraak van het SARS-virus in de jaren 2002 en 2003 die veel onrust veroorzaakte. Telegraaf.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina