Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Teleurstellend

COMMENTAAR: Teleurstellend

23/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Teleurstellend

 

HET WAS GISTEREN voor zowel voor- als tegenstanders van Desi Bouterse teleurstellend dat de zitting voor de krijgsraad al was afgelopen voordat ze goed en wel was begonnen. Rechter Rewita Chatterpal was wegens ziekte afwezig en haar plaats was bij deze gelegenheid ingenomen door collega Anand Charan. Maar aangezien het wettelijk niet is toegestaan dat een andere rechter dan door wie iemand in de kamer is veroordeeld, het verzet in behandeling neemt, werd de zaak uitgesteld tot 31 maart. Dus eigenlijk was het vooraf een hoop kabaal om niets.

De NDP had behoorlijk wat mensen op de been gebracht. Maar zeker niet de verwachte vijftien- tot twintigduizend; het zullen er hooguit iets meer dan tienduizend zijn geweest. Wat gezien het doel van de manifestatie overigens nog altijd een indrukwekkend aantal is. Mede dankzij de inzet van een enorme politiemacht verliep de manifestatie ordelijk en bleef de door menigeen verwachte rotzooi uit. Ook de NDP-aanhang verdient wat dat betreft een compliment. Maar de vraag die men zich kan stellen is, of het wel gepast was om met zoveel stampij de voorzitter te ondersteunen.

Gevreesd moet worden dat het hele circus zich op 31 maart weer gaat herhalen. De organisatie van iedere zitting kost op deze manier handen vol geld. Niet alleen aan beveiliging, maar ook doordat veel ondernemers die in een ruime straal rond de rechtszaal gehuisvest zijn, hun zaak moesten sluiten. Ook zij die hun handel niet in de buurt hebben, werden door de enorme verkeerschaos gedupeerd. Om nog maar te zwijgen over de scholen in de buurt die noodgedwongen de deuren gesloten hebben gehouden, waardoor de kinderen voor de tweede keer binnen twee maanden hun lessen misten.

Terecht stelde Bouterse in zijn toespraak op het Vlaggenplein gisteren dat het wellicht beter is voor de volgende zittingen een andere locatie te nemen. Bijvoorbeeld te Domburg, waar het proces ooit begon. Ook haalde hij zijn stokpaardje van stal dat het vooral gaat om waarheidsvinding, die vervolgens tot dialoog moet leiden. Maar voor waarheidsvinding moet je wel de echte en hele waarheid vertellen en dat heeft hij nog nooit gedaan. Wellicht kan hij daar nu eindelijk eens mee komen. Want aan zijn mooie woorden en beloftes hebben de nabestaanden van de Decembermoorden van 1982 weinig en dat levert geen genoegdoening op.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina