Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kabinetschef Van der San boos op advocaat Kanhai

Eugène van der San boos op advocaat Kanhai

23/01/2020 08:51 - Ivan Cairo

Eugène van der San (l) en Irvin Kanhai.

Eugène van der San (l) en Irvin Kanhai. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Na de zitting van de Krijgsraad heeft er woendag een heftige woordenwisseling plaatsgevonden tussen Eugène van der San, directeur van het kabinet van de president en Irvin Kanhai, advocaat van ex-legerleider Desi Bouterse wiens verzetzaak was behandeld.

"Na yu schuld meki a president kon tide fesi rechter", slingerde Van der San Kanhai naar het hoofd op het bordes van het gerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat. De aanleiding voor de ruzie was niet meteen duidelijk. 

Naderhand heeft de redactie van de Ware Tijd vernomen dat Van der San er laaiend over is dat Bouterse in de functie van president voor de Krijgsraad is verschenen. Toen krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor hem naar zijn beroep vroeg, antwoordde Bouterse: "Ambtsdrager in de functie van president van de republiek Suriname."

De ex-legerleider verscheen in militaire camouflagekleding voor de rechtbank. Met zijn optreden schreef Suriname geschiedenis. Het is de eerste keer dat een president in functie voor een rechter in een strafzaak is verschenen.

Naar verluidt had Van der San de president geadviseerd om woensdag gedurende 24 uur zijn ambt neer te leggen op de wijze zoals in de Grondwet is voorzien. Er was al een resolutie gemaakt om dat te regelen. President Bouterse heeft het voorstel kennelijk op advies van andere adviseurs, onder wie advocaat Kanhai, naast zich neergelegd.

Hierdoor kwam hij er niet onderuit zijn functie te noemen toen hem naar zijn beroep werd gevraagd. Dat heeft volgens een ingewijde wrevel gewekt bij de directeur van het kabinet van de president, wat tot uitbarsting is gekomen na de strafzitting.

Nadat de zitting was geopend hield Valstein-Montnor Bouterse zijn rechten voor. Zij wees hem erop dat hij gedurende de behandeling niet verplicht is te antwoorden op de vragen die aan hem gesteld zullen worden. Tot een inhoudelijke behandeling van de zaak kwam het niet, omdat de kamer die Bouterse op 29 november vorig jaar heeft veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf niet compleet was.

De wet schrijft voor dat in een verzetzaak dezelfde rechters zich weer over de zaak moeten buigen. Echter, rechter Rewita Chatterpal was wegens ziekte afwezig. Haar plaats was ingenomen door collega Anand Charan, zodat de rol kon worden afgeroepen en met de behandeling kon worden begonnen. Bouterse werd veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op 15 mannen op 8 december 1982. Op 31 maart wordt de behandeling voortgezet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina