Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Programma dagbesteding senioren in de maak

Gericht programma voor dagbesteding senioren in de maak

23/01/2020 03:56 - Amanda Palis

Diana Halfhide, voorzitter van het bestuur van Huize Majella, bij de start van het project ‘Lobi Gran Libi’.

Diana Halfhide, voorzitter van het bestuur van Huize Majella, bij de start van het project ‘Lobi Gran Libi’. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - Om optimale zorg aan senioren te kunnen bieden, moet er ook bijzondere aandacht worden besteed aan hun welzijn en verbeteren van hun levensvreugde. Dit zei Diana Halfhide, voorzitter van het bestuur van Huize Majella, woensdag aan het begin van het project ‘Lobi Gran Libi’, dat wordt gefinancierd door de Uitvoeringsorganisatie van de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland.

Aan het project wordt ook meegewerkt door Huize Prinses Margriet, Stichting De Mantel, Stichting Kibri Wi en Fatima Oord. Deze zorginstellingen zullen voor hun bewoners, met Saga Interprojects Suriname en Woonzorgcentra Haagland (WZH), een allesomvattend programma voor dagbesteding ontwikkelen. Binnen het project wordt ook een uitwisselings- en werkstagetraject uitgevoerd. De tehuizen zullen de opgedane kennis moeten delen met soortgelijke instellingen. 

"De senioren hebben hun leven lang gewerkt, waren erg actief en naarmate zij ouder worden neemt dat af. Dat betekent dat de kwaliteit van het leven sneller achteruitgaat", zei Yvonne Karels-Helslijnen van Saga. Ze gaf hiermee direct aan waarom het zo belangrijk is om de dagbesteding te structureren.

Momenteel worden activiteiten voor senioren op basis van aanbod georganiseerd, maar de vraag is of zij daar behoefte aan hebben. Het project dat vijftien maanden zal duren zal de behoefte inventariseren en structurele verandering brengen in de dagbesteding van ouderen in de tehuizen.

Het projectprogramma bestaat uit een E-learningtraject waar het kennisniveau van de medewerkers wordt opgevijzeld. "Saga Interprojects zal met WZH een programma van dagbesteding ontwikkelen en uitvoeren dat volledig gericht is op de behoeften van de ouderen", zegt Karels.

De aftrap voor het project is gegeven bij De Mantel aan de Keizerstraat. Die greep de gelegenheid aan om tijdens een opendeurdag meer bekendheid te geven aan haar faciliteiten en diensten. Ook hoopt De Mantel meer vrijwilligers en donateurs te werven. Een deel van de elf appartementen staat momenteel leeg. Er is ook dagopvang in de soos voor ongeveer negentig senioren.

"We hebben een uitdagende financiële periode achter de rug en moeten veel renoveren en vervangen. Dit kunnen we alleen doen als wij inkomsten kunnen verdienen", zei Nancy del Prado, bestuurslid van De Mantel. Vrijwilliger Marieta Mac Donald doet elke dinsdag handenarbeid met de ouderen. "We maken manden, tassen en kransen van krantenpapier. Handenarbeid is goed voor hun motoriek, maar het is wel een grote uitdaging om de ouderen bezig te houden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina