Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Museum tilt storytelling naar volgend niveau

Openluchtmuseum Nieuw-Amsterdam tilt storytelling naar volgend niveau

23/01/2020 17:56 - Audry Wajwakana

Cursisten storytelling/oral history gaven vorig jaar juni een presentatie, nadat ze het eerste traject van de cursus hadden afgerond.

Cursisten storytelling/oral history gaven vorig jaar juni een presentatie, nadat ze het eerste traject van de cursus hadden afgerond. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De oral history en storytellingtraining van het Openluchtmuseum Nieuw-Amsterdam is naar een volgende fase getild met een verdiepingscursus. Participanten die in het eerste traject hadden deelgenomen, zijn ook in de gelegenheid gesteld om aan het tweede traject deel te nemen.

De training is vorig jaar november van start gegaan met het thema professionele storytelling door Paul Middellijn. Het museum heeft daarnaast lesbrieven over de zes culturen in Suriname (inheemsen, Afro-Surinamers, marrons, Chinezen, Hindostanen en Javanen) opgesteld voor de scholen die de plek bezoeken. 

"Over elke cultuur zijn er vier leskisten samengesteld die ter beschikking worden gesteld aan de scholen. Met de groep opgeleide storytellers willen we per kwartaal minimaal vier grote evenementen in de droge tijd van het jaar organiseren om meer publiek naar het museum te trekken", vertelt Gerard Alberga, directeur van het Openluchtmuseum, over het uiteindelijke doel van de trainingen.

Van de 59 cursisten die aan de eerste training hebben meegedaan, hebben 27 zich voor het verdiepingstraject opgegeven. In de loop van het jaar wordt de reeks aan trainers aangevuld met Tolin Alexander, Jean-Luc van Charante, Yvette Kopijn, Carl Haarnack, Annemarie de Wildt en Cynthia McLeod.

Eind augustus vorig jaar werd er een eendaagse workshop in het vastleggen van oral history op papier door Robby 'Rappa' Parabirsing verzorgd. Cursisten moesten hun verhaal/interview van een seniorenburger op papier zetten en de trainer gaf aan op welke manier ze het verhaal op een prettige en leesbare manier vast leggen.

"De meesten van ons zijn goede vertellers, maar bij het vastleggen van een verhaal komen toch wat zaken bij kijken en daar gaf 'Rappa' de nodige handvaten", zegt Alberga. Bij de verdiepingstraining van Middellijn moesten de cursisten met twee spuku verhalen komen. Op een interactieve manier gaf hij de juiste tools mee, waarbij aan het eind de verhalen op video werden vastgelegd. 

Met diezelfde verhalen gaat theatermaker en toneelregisseur Alexander door om de groep te trainen hoe zij op het toneel moeten bewegen met haar verhaal. "Want het is de bedoeling dat het eerste evenement een spukutorineti wordt", zegt Alberga. Hiervoor is het podium in het Openluchtmuseum al gebouwd. "Ook de gordijnen, het licht en geluid zijn aangeschaft. We moeten alleen nog installeren." Wanneer het evenement precies wordt georganiseerd wil Alberga nog niet zeggen. 

De reeks aan trainingen wordt tot eind augustus voortgezet. Zo zal socialmediadeskundige Van Charante de groep laten zien hoe de verhalen geschikt te maken om via socialmedia verder te verspreiden. In de maand april komen schrijver en oral historicus Kopijn en Haarnack, oprichter van Buku-Bibliotheca Surinamica uit Nederland naar Suriname. 

"Meneer Haarnack is verzamelaar van zeldzame boeken en prenten over Suriname en hij zal de cursisten trainen in het maken van mooie powerpointpresentaties bij de verhalen", zegt Alberga. Ook Annemarie de Wildt, conservator van het Amsterdam Museum, zal een verdiepingscursus verzorgen en onderzoek doen naar historische artefacten.

Volgens Alberga zullen er nog trainingen volgen in het Nationaal Archief Suriname en nog twee trainingen van McLeod in het vertellen van historische verhalen via stadswandelingen en plantagebezoeken. De trainingen zijn onderdeel van het twinningproject tussen het Openluchtmuseum Nieuw-Amsterdam en het Amsterdam Museum in Nederland.

Voor een ander onderdeel van het project worden diverse reparatie- en bouwwerkzaamheden in het museum uitgevoerd. De aanleiding voor het twinningproject is de permanente tentoonstelling in het Openluchtmuseum, waarin alle culturen uit Suriname zijn geëxposeerd.

Om uitwisseling van kennis en inzichten over verhalende overdrachtsmethoden van erfgoed breder te trekken, zullen de getrainde cursisten ook andere belangstellenden trainen. De lesbrieven voor de vierde klas basisschool hoopt Alberga in februari af te krijgen.

Als de lesbrieven af zijn, wilt de directeur met de scholen een pilotproject draaien. Hiervoor zullen leerkrachten van de vierde klas door de storytellers getraind worden. Op deze manier moet de groep storytellers in aantal groeien.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina