Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: 22 januari

COLUMN: 22 januari

24/01/2020 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Getriggerd door de ferme uitspraken van NDP-toppers over hun partijleider die voor het gerecht moest verschijnen, besloot ik woensdag naar het gerechtsgebouw te lopen. Hun gedrag was best provocerend. Nieuwsgierig naar de ontmoetingen op weg daarnaartoe en wat het mij zou doen, vertrok ik.

Al gauw viel de weldadige rust buiten op. Er was nauwelijks verkeer op de normaal drukke T-kruising Mahonylaan/Grote Combéweg. Ook geen drukte met karretjes, schreeuwende hosselaars en loerende of trippende junks bij die ene grote supermarkt waar je als eerste weer alles kunt kopen na schaarste in het land. Er was een groot triplexbord geplaatst: 'Combé Markt 22 januari gesloten'. Twee mannen zaten ernaast. "Bent u niet naar het gerechtsgebouw?" vraag ik. De reacties zijn heel duidelijk: "Wat doet hij voor mij? De kleine man. Ik werk hard (veegt symbolisch druppels van zijn voorhoofd). Geen k…lo! Er wordt maar geleend en wij moeten het terugbetalen." Ik ga verder en hij roept mij na: "Er is weer uien."

Een groepje mensen staat verderop bij een kraam te praten. "Combé Markt zal wel spijt hebben dat ze vandaag gesloten zijn. In zes minuten was de zitting voorbij. Eén rechter is niet verschenen. Ze zijn voor soso gesloten." Hierna is het groepje druk in gesprek over de afwezigheid van die ene rechter. Tyuku, doorgestoken kaart, corruptie en wie kan het land leiden, want Brunswijk is ook veroordeeld. Ik loop door en in de verte wapperen veel paarse vlaggen. De NDP is zeer zeker een multi-etnische partij en daarom is de transformatie van de VHP naar hetzelfde erg concurrerend.

Een dikke Hindostaanse vrouw, in een prachtige oranje jurk met veel steentjes en glitters, symboliseert mijn gedachte. De NDP-paraplu is haar loopstok. Als een schort, over haar hele voorgevel, heeft ze de NDP-vlag gedrapeerd. Twee marronvrouwen lopen haar tegemoet en in de verte is partijleider Bouterse te horen uit de speakers. Druk in gesprek over wat de vrouwen net hebben gehoord zegt de één: "Dan te mi o dede yu o taki andere maatregelen'. Dan mi dede kba!"

De NDP-aanhang op het plein zoekt de koelte op onder de tenten die er staan vanwege het Chinees Nieuwjaar zaterdag. Toeval of niet? De Chinezen prijzen Suriname omdat wij het enige land zijn dat een nationale vrije dag heeft ter ere van Chinees Nieuwjaar. De NDP'ers luisteren rustig en zijn helemaal niet hyper, zoals ze vaak in beeld worden gebracht. Een keurig verzorgde oude Nederlandse man stapt op mij af. "Mag ik hier lopen?" "U mag overal naartoe lopen", zeg ik. Hij prijst de Surinamers om hun zachte en warme gedrag.

Als Bouterse na zijn toespraak in legeruniform met een flinke pas en omringd door veel beveiligers, het plein verlaat en langsloopt, voel ik mijn emoties. Ik denk terug aan mijn motivatie veertig jaar geleden. Net zo stond ik op het plein. Uit diepe liefde voor dit land en geloof in de jongemannen die durfden het voortouw te nemen. Handelden zonder te weten waar het toe zou leiden. De gevolgen daarvan heeft bij iedereen littekens achtergelaten. Mijn oma zou zeggen: "En no meki a tyari siki owktu na yu skin mi pikin."

Jennifer Geerlings-Simons heeft wel gelijk als ze zegt dat wij met z'n allen en als land het heel verkeerd hebben laten lopen. Wij staan aan de vooravond van onze grootste uitdaging wat de toekomst betreft van de mens, legerleider en president van dit land. De wereld kijkt mee hoe onze nog jonge natie hiermee om zal gaan. Een voorbijganger sluit zich aan bij de oude heer en mij en zegt: "Het vreedzame karakter van dit land heeft een solide basis."

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina