Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Voortbestaan Greenheart

COMMENTAAR: Voortbestaan Greenheart

24/01/2020 12:00

COMMENTAAR: Voortbestaan Greenheart

 

HET ROMMELT AL lange tijd bij houtmaatschappij Greenheart Group, de grootste werkgever van Apoera en omgeving. Volgens vakbondsbestuurslid Ricardo Karwofodi zet het van oorsprong Chinese bedrijf mensen onder druk om ontslag te nemen. Of ze worden gedwongen te werken in het vele tientallen kilometers verderop gelegen Tibiti-gebied.

Toen het bedrijf in Apoera in 2012 de deuren opende, was iedereen optimistisch. Topman David Wu verzekerde dat de onderneming zou gaan voor "een holistische bedrijfsvoering met aandacht voor mensen". Jaarlijks zou minimaal honderdduizend kubieke meter hout worden geproduceerd, waarvan het grootste deel voor export. Het hout zou verwerkt worden in de zagerij in Apoera waar minimaal vierhonderd mensen hun brood moesten kunnen verdienen. De lokale bevolking was blij. Immers, er was tot die tijd nauwelijks werk in West-Suriname.

Maar al vrij snel na de opening ging het bergafwaarts met Greenheart en was men zelfs genoodzaakt de activiteiten in de zagerij nagenoeg te staken. Er was gedoe binnen het management met wisselingen, er werden steeds meer goedkope buitenlanders ingevlogen om het werk te doen, de opbrengsten bleven achter en er werd verlies geleden in plaats van winst gemaakt. Tot de voorspelde vierhonderd werknemers is het nooit gekomen. Volgens Karwofodi werken er momenteel slechts 115 mensen.

Onlangs zouden opnieuw zestien arbeiders vrijwillig zijn vertrokken. Karwofodi zegt dat ze zijn gezwicht voor de druk van de directie die hen een habbekrats van tweeduizend US dollar heeft meegegeven. Er is hen verteld dat ze liever daarmee akkoord gaan omdat ze anders straks met lege handen naar huis gaan. "Dat is chantage, onderdrukking en intimidatie", aldus de vakbondsman.

De zorg van Karwofodi is begrijpelijk. Maar hij zal ook moeten begrijpen dat van een bijna kale kip nauwelijks veren meer te plukken zijn en dat arbeiders dus liever voor de eieren kiezen die deze kippen nog leggen. Ook al is dat minder dan waar ze misschien recht op hebben, het is altijd beter dan niets en meer dan ze zullen krijgen als het bedrijf mogelijk ten onder gaat.

Manager Amrita Bhagwat van Greenheart heeft tegenover deze krant een andere versie van het verhaal laten horen, maar ze geeft toe dat er nog flink wat mensen moeten worden afgevloeid om het bedrijf weer gezond te maken. Greenheart en de bond doen er beter aan de koppen bij elkaar te steken en gezamenlijk te proberen het bedrijf overeind te houden. Dat is vooral in het belang van de lokale werknemers en hun gezinnen. Daartoe zal iedereen water bij de wijn moeten doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina