Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Hoefdraad wil macht bij Centrale Bank behouden’

‘Hoefdraad wil macht behouden bij Centrale Bank’

24/01/2020 10:39 - Wilfred Leeuwin

De Centrale Bank van Suriname.

De Centrale Bank van Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - "Minister Hoefdraad is een machtswellustige persoon die overal en over alles wil beslissen. Toen hij governor was van de Centrale Bank heeft hij ervoor gezorgd dat hij bij het IMF, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbanken en de Islamitische Ontwikkelingsbank de persoon was die Suriname vertegenwoordigt. Ook toen Hoefdraad minister van Financiën is geworden heeft hij daarvoor gezorgd. Die machtspositie wil hij blijven behouden.”

Dit zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi donerdag tegen de krant nadat hij in het parlement vragen heeft gesteld over de betrokkenheid van de minister bij de fraude- en corruptieschandalen bij de Centrale Bank, die nu in onderzoek zijn. Oppositieleden geloven niet dat Hoefdraad niet weet wat zich daar al geruime tijd afspeelt.

Volgens Jogi is niets wat te maken heeft met het terugtreden van governor Robert van Trikt gebeurd zonder goedkeuring of medeweten van Hoefdraad. "Niet alleen informeel maar ook formeel weet hij wat daar gebeurt, omdat hij daar zijn vertrouwelingen heeft."

Hoefdraad zegt niets te weten van dubieuze contracten tussen het Belgisch bedrijf Clairfield Belgium en de bank. Dat is volgens de politicus een leugen, omdat hij als minister van Financiën formeel van alles op de hoogte is en er regelmatig overleg is tussen de bank en het ministerie.

De parlementariër verwijst naar een artikel bij nieuwssite Starnieuws waarin een topman van het bedrijf bevestigt dat ook Hoefdraad op de hoogte is van de contracten. Erger nog: de regering weet hier alles over en Hoefdraad is een belangrijke partner in de samenwerking. Volgens Jogi heeft de bewindsman net als Van Trikt bankregels overtreden en slecht monetair beleid gevoerd.

"Hij heeft steeds gelogen over de koersontwikkeling en dat er niet gedevalueerd zou worden." Ook NPS-parlementariër Patricia Etnel heeft woensdag Hoefdraad voorgehouden dat hij eerst als governor en later als minister het parlement had gerustgesteld dat bij de Centrale Bank niets fout zou gaan omdat er met topdeskundigen wordt gewerkt.

Jogi zegt dat toen Hoefdraad nog governor was er ook vreemde contracten zijn gesloten met consultants die bedragen ontvingen van 25.000 euro. "Die stukken hebben wij in het parlement laten zien." De oppositie vindt het vreemd dat de minister overleg voert met het Openbaar Ministerie in de kwestie Van Trikt.

"Wie is hij om te onderzoeken?", vindt Jogi. "Hetzelfde zien wij gebeuren bij de Surinaamse Postspaarbank. Daarover heeft hij overleg gepleegd met de president. De directeur is toen met verlof gestuurd en nu zien wij dat hij weer normaal in functie is en handelingen pleegt namens de bank. Minister Hoefdraad ontkent van alles en zegt van niets op de hoogte te zijn. Dat is een leugen omdat hij regelmatig overleg pleegt met de bank."

Volgens Jogi gaat het in de kwestie Van Trikt om powerplay, waarbij Hoefdraad zijn machtspositie bevestigt. "Ik heb begrepen dat Van Trikt een van de vertrouwensmensen van de minister buiten de bank heeft gezet. Dat zou ook de man zijn die betrokken is geweest bij de omstreden aanschaf van voertuigen voor de bank en waarvan Hoefdraad op de hoogte is."

"De minister heeft nooit gezegd aan de governor dat hij niet mag kopen. Als er ontheffing moet worden aangevraagd moet hij die goedkeuren en hij moet ook ervan op de hoogte zijn dat er is overgefactureerd. Zaken zijn anders gelopen dan hij had gewild en nu rent hij naar het parlement om een verklaring af te leggen tegen de governor. Ook al zou hij niet betrokken zijn bij wat gebeurt bij de bank, maar het valt onder zijn verantwoordelijkheid en daarom zou Hoefdraad hieraan consequenties moeten verbinden", aldus de VHP-parlementariër.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina