Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Moeder die baby opgaf in vrijheid gesteld

Moeder die baby te vondeling legde in vrijheid gesteld

24/01/2020 15:02 - Ivan Cairo

Moeder die baby te vondeling legde in vrijheid gesteld

 

PARAMARIBO - De 25-jarige M.K. die op 7 januari haar pasgeboren baby te vondeling legde bij een kerk in Geyersvlijt, is vrijdag door het Openbaar Ministerie in vrijheid gesteld. Dat gebeurde nog voordat een verzoek tot invrijheidstelling op grond van artikel 54a van het wetboek van Strafvordering door de rechter-commissaris (rc) in behandeling werd genomen. Dit wordt bevestigd door haar advocaat Maureen Nibte.

"Het was vanaf het begin duidelijk dat deze zaak niet strafrechtelijk moest worden aangepakt, maar sociaal-maatschappelijk", zegt de raadsvrouw desgevraagd tegen de Ware Tijd. Dat heeft ze ook in haar verzoekschrift aangevoerd, maar tot een behandeling door de rc is het niet gekomen.

Volgens Nibte is het misdrijf dat werd begaan "van puur sociaal-maatschappelijke aard" en dient ook alszodanig aangepakt te worden. "Het smijten van de - kennelijk wanhopige - moeder in de cel lost dit probleem niet op; het maakt dit alleen maar erger. Het leggen van een kind te vondeling is een ultieme wanhoopsdaad, meestal na problemen van sociale aard. De moeder heeft begeleiding nodig, geen celstraf."

De vrouw heeft erkend zich aan het strafbare feit schuldig te hebben gemaakt. Op 7 januari legde ze het kind na aanvang van de kerkdienst bij de ingang van het kerkgebouw. Na de dienst ontdekten kerkgangers de zuigeling en werd de politie ingeschakeld. Op de RGD-poli van Geyersvlijt stelde een arts vast dat het jongetje niets mankeerde. De baby werd vervolgens overgedragen aan het Bureau voor Familierechtelijke Zaken.

Op 9 januari werd moeder M.K. aangehouden en in verzekering gesteld. Ze verklaarde dat zij het kind op een plek had neergelegd waar hij zeker snel gevonden zou worden. Of het Openbaar Ministerie de strafrechtelijke vervolging zal doorzetten weet haar advocaat nog niet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina