Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nabestaande geeft NDP-achterban een pluimpje

Nabestaande geeft pluimpje aan NDP-achterban

24/01/2020 01:47 - Ivan Cairo

Dit bord werd woensdag door betogers achtergelaten in de Mgr. Wulfinghstraat na de ondersteuningsactie bij het gerechtsgebouw.

Dit bord werd woensdag door betogers achtergelaten in de Mgr. Wulfinghstraat na de ondersteuningsactie bij het gerechtsgebouw. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - Henri Behr, broer van de op 8 december 1982 vermoorde journalist Bram Behr, is lovend over de wijze waarop NDP’ers en fans van ex-legerleider Desi Bouterse zich woensdag hebben gedragen tijdens de ondersteuningsmanifestatie. Vooral omdat nabestaanden van de Decembermoorden niet op een onheuse manier door hen zijn bejegend.

In verband met de aanvang van de verzetzaak van Bouterse organiseerde de partij een manifestatie om haar leider moreel te ondersteunen in zijn gang naar de rechtbank. Talrijke burgers alsook oppositiepartijen en andere maatschappelijke organisaties zagen in deze actie een poging van de NDP om de krijgsraad te intimideren en te beïnvloeden. De partij bracht naar schatting zo'n tienduizend mensen op de been, maar er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan zoals werd gevreesd.

Coördinatoren van de actie hadden de achterban ook opgeroepen en op het hart gedrukt zich correct te gedragen. Behr: "In de aanloop ernaar heb ik vraagtekens gehad met betrekking tot angst. Dat heb ik even ervaren, maar ook dat is een deel van het proces. Het is uiteindelijk de president van een land, de voorzitter van een grote partij, dus ze moeten de ruimte krijgen om zich te uiten." Hij voert aan dat de krijgsraad de autoriteiten had gevraagd de Mgr. Wulfinghstraat vrij te houden van demonstranten, maar dat is anders gelopen.

"Maar aan de andere kant, de NDP-partijleden hebben zich netjes gedragen. Ik heb geen moment iemand iets verkeerds horen zeggen. Veel mensen, voor mij in de verkeerde kleur, maar toch aan de andere kant correct gedrag en zo hoort het. Zo hoort het. Als ze ons niet dwarszitten, moeten wij hun ook niets dwarszitten", stelde de nabestaande. De politieke entourage rondom de zitting van woensdag neemt Behr op de koop toe.

"Belangrijk is, we konden ons vrij bewegen en we gaan ook weer vrij terug naar huis. Ik denk dat dat belangrijk is, dat een zekere mate van beschaving toch aanwezig is in ons land", zei hij na de zitting. Bouterse werd eind november vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden. Zes andere verdachten kregen celstraffen van tien tot vijftien jaar. Een aantal medeverdachten, onder wie twee ex-ministers, werden vrijgesproken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina