Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Traditionele medische systemen ontwikkelen’

Ontwikkeling traditionele medische systemen stap dichterbij

24/01/2020 00:00 - Aidy Pinas-Agodeba

Vicepresident Ashwin Adhin (l) en Mahender Singh Kanyal, ambassadeur van India, gisteren bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Vicepresident Ashwin Adhin (l) en Mahender Singh Kanyal, ambassadeur van India, gisteren bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Suriname kan in de naaste toekomst zowel een hub worden als een leidinggevende positie krijgen in de regio als het gaat om traditionele medische systemen. Donderdag heeft ons land met India hiervoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De ambassadeur van India, Mahender Singh Kanyal, zegt dat Suriname alle ingrediënten en de potentie heeft.

Hij legde uit dat ayurveda de oudste holistische geneeswijze is, die in zijn land wordt gebruikt. Intussen is ayurveda een belangrijk deel geworden van het nationale gezondheidssysteem in India. Ook zijn er over ongeveer zeshonderd ayurveda-medicijnen farmaceutische standaarden gepubliceerd. "Heden ten dage is er een grote markt voor dit soort medicijnen en vormen ze ook een belangrijke bron van inkomsten."

De ambassadeur legde de nadruk op de verhoogde kosten voor gezondheid, de toename van ziekten en de groeiende noodzaak voor ontwikkeling van duurzame ayurveda en traditionele geneeswijzen. Suriname kan voordelen uit de unieke rol van traditionele medische systemen halen.

De nu bereikte samenwerking heeft volgens Singh Kanyal niet alleen voordelen voor de beide overheden, maar ook voor de private sector. De voordelen zijn zowel financieel als op het gebied van educatie en onderzoek. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken onderstreepte dat de overeenkomst Suriname de mogelijkheid biedt om de nationale gezondheid op een professionele en duurzame wijze naar een hoger niveau te tillen.

"Het land is rijk aan natuurlijke hulpbronnen en we bezitten ook een tropisch regenwoud vol schatten. Ook weet de bevolking veel over hoe deze schatten moeten worden omgezet voor het welzijn van de mens", zei Pollack. Met deze stap wordt volgens haar gehoor gegeven aan de roep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor regulering en ondersteuning van beleid voor traditionele medische systemen. De bewindsvrouw gelooft in het goede doel van het project.

Haar collega van Volksgezondheid, Antoine Elias, benadrukte het belang van regelgeving en opleiding. Hij noemde training en opleiding noodzakelijk voor kwalitatieve beoefenaars, gebaseerd op het principe van patiëntveiligheid. "WHO heeft reeds referentiekaders en richtlijnen opgesteld en erkent hiernaast de ayurveda ook als oudste wetenschappelijk en traditioneel medisch systeem dat steeds meer bekendheid krijgt", zegt de bewindsman.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft een belangrijke rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van dit project. Hij zegt dat hiermee waardering wordt gegeven aan traditionele kennis. Al voordat hij in de politiek was had hij aandacht hiervoor, alleen had hij niet verwacht dat Suriname zover zou komen.

Ook minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is blij met deze ontwikkeling, omdat hij zich bewust is van de potentie die er is en de voordelen die uit deze overeenkomst te halen zijn. Hij heeft alle betrokkenen opgeroepen om mee te werken aan het project. Personen die zich hiermee bezighouden, kunnen zich nu al laten registreren bij de districtscommissariaten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina