Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We gaan natuurlijk voor de eerste plaats’

‘We gaan natuurlijk voor de eerste plaats’

24/01/2020 06:31 - Arjen Stikvoort

Vlnr.: Janina Eendragt, Raishree Sardjoe, Kamenie Bhagoe en docente en coach Shaiesta Nabibaks.

Vlnr.: Janina Eendragt, Raishree Sardjoe, Kamenie Bhagoe en docente en coach Shaiesta Nabibaks. Foto: AS  

PARAMARIBO - Drie rechtenstudenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname doen op 19 en 20 maart mee aan de competitie van de Caribbean Court of Justice (CCJ) in Trinidad en Tobago. Aan deze jaarlijkse International Law Moot Court Competition doen universiteiten van het Caribisch Gebied mee. “Vorig jaar werden we derde, maar nu gaan we niet voor minder dan de eerste plek”, zegt Kamenie Bhagoe, die samen met Rajshree Sardjoe en Janina Eendragt Suriname vertegenwoordigt.

Een jury van 'ex-mooters' en docenten heeft de drie vrouwelijke studenten geselecteerd op basis van een juridische case die ze moesten verdedigen. Coach en docente Internationaal Recht Shaiesta Nabibaks verwacht een spannende competitie. Ze noemt de derde plek van vorig jaar "een heel goede prestatie als je weet dat wij van alle deelnemende landen het enige niet Engelstalige land waren".

Bijna tien universiteiten uit de Caricom doen nu mee. De jury bestaat uit actieve, internationaal vooraanstaande rechters van de CCJ zelf. De deelnemers moeten praten over een case van een cementproducent uit Europa die zijn product afzet in de Caricom, waar internationale belastingwetgeving van toepassing is. Of de studenten eiser of verweerder moeten zijn en welke universiteit hun tegenstander wordt, horen ze tijdens de voorbereidingen.

"Het liefst spelen we de eiser. Dat ligt ons het meest. Het wordt een uitdaging. Maar we krijgen nog genoeg voorbereidingstijd en trainingen. Onze coach en docente Nabibaks, die in Nederland afgestudeerd is in Internationaal Recht, gaat ons begeleiden, samen met Surinaamse advocaten en rechters." Sardjoe heeft veel vertrouwen in een goede afloop. "We hebben een ijzersterke coach, dus dat zit wel goed." Ook Eendragt gelooft er in. "In het begin toen we de case inzagen, leek het heel ingewikkeld, maar naarmate we ons erin verdiepten wordt het alleen maar leuker en interessanter."

Elke deelnemende student ontvangt na afloop een certificaat en een medaille. De winnaar gaat naar huis met een eretitel en een uit hout gesneden kunstwerk voor de universiteit van het winnende land. "Maar bovenal zullen de deelnemers een rijke dosis aan ervaring krijgen, extra studiepunten en natuurlijk staat zo'n deelname heel goed op het curriculum", zegt Nabibaks. Wie de reis gaat bekostigen, is nog onduidelijk. De Anton de Kom Universiteit gaat in ieder geval sponsors werven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina