Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Suriname neemt afscheid van oude systemen’

‘Suriname neemt afscheid van oude systemen’

26/01/2020 10:23 - Sharon Singh

‘Suriname neemt afscheid van oude systemen’

President Desi Bouterse (r) met assistentie van een tolk zaterdag tijdens de traditionele lunch in Kong Ngie Tong Sang in verband met het Chinees Nieuwjaar. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het was ook dit jaar een drukte van belang bij de vereniging Kong Ngie Tong Sang, waar het Chinees Nieuwjaar zaterdag met verschillende notabelen uit de samenleving werd gevierd. President Desi Bouterse en de Chinese ambassadeur Liu Quan stonden in hun toespraak stil bij de vriendschapsrelatie tussen Suriname en China en spraken de hoop uit dat die verder wordt uitgediept.

Volgens Quan staat het jaar van de rat symbool voor "vernieuwing en op zoek gaan naar nieuwe kansen". Hij dankte de Surinaamse regering voor de goede samenwerking met de Chinese ambassade. "De vriendschapsrelatie tussen Suriname en China is niet meer weg te denken. Tijdens het bezoek van president Bouterse aan de volksrepubliek China is de bilaterale relatie naar een hoger niveau getild. Het was een bijzonder succesvol bezoek." Vervolgens toostte hij op goede gezondheid en sprak hij de hoop uit dat alle voornemens gerealiseerd kunnen worden.

Bouterse: "Het doet mij goed om vandaag met u het Chinees Nieuwjaar in te luiden. Wat ooit begon als een bescheiden viering, is inmiddels uitgegroeid tot een nationale feestdag met tal van festiviteiten die worden gedeeld met de gehele samenleving. Het vieren van elkaars gebruiken, begrip opbrengen voor elkaars zienswijzen en delen van elkaars keuken is iets wat we als Surinamers als gewoon ervaren." Dit alles moet volgens het staatshoofd in het licht van verbondenheid worden gezien.

Suriname is misschien klein, maar de president gelooft dat het een groot land kan zijn in het slaan van bruggen tussen culturen en geografische gebieden. Als voorbeeld noemde hij de viering van het Chinees Nieuwjaar, die Suriname 'uniek' maakt, omdat het land het enige op het westelijk halfrond is dat deze gebeurtenis tot nationale feestdag heeft verheven. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme heeft gemeend om diverse vieringen in te zetten om toerisme te stimuleren.

Het jaar van de rat duidt op vernieuwing en vooruitgang. Bouterse deelt de mening dat China het voortouw heeft genomen voor wereldwijde vernieuwingen, onder meer met het 'One Belt, One Road,-initiatief, waarin Suriname ook participeert. "Suriname is op zijn beurt dit kalenderjaar in de geest van het jaar van de rat begonnen door afscheid te nemen van oude systemen." Hij noemde de overname van de Afobakadam en de veelbelovende olie- en gasvondsten, ter versterking van de ontwikkeling die al zou zijn ingezet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina