Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Hij was de Michael Jordan van onze generatie’

‘Hij was de Michael Jordan van onze generatie’

27/01/2020 10:22 - Guillano Bruce

Kobe Bryant en dochter Gianna.

Kobe Bryant en dochter Gianna. Foto: Getty Images  

PARAMARIBO - NBA-basketballers die hun tranen met moeite kunnen bedwingen, voetballers die na een doelpunt ode brengen aan één van de grootste sportpersoonlijkheden ooit en zelfs de huidige en de voormalige Amerikaanse president die op Twitter hun condoleances overbrengen.

Kortom, tot ver buiten de basketbalwereld wordt getreurd om het overlijden van Kobe Bryant. De voormalige profbasketballer verongelukte zondag nadat een helikopter waarin hij zat neerstortte in Calabasas, Los Angeles.

Bryant (41) was vergezeld door zijn dertienjarige dochter Gianna. Ze waren op weg naar een wedstrijd van zijn dochter, wiens team door Bryant werd gecoacht. Gianna en zeven andere inzittenden kwamen ook om bij de crash.

Het nieuws kwam aan als een donderslag bij heldere hemel, terwijl tientallen NBA-spelers zich zondagavond opmaakten om een wedstrijd af te werken. Tijdens enkele van die wedstrijden werd met een minuut stilte stilgestaan bij het overlijden van Bryant. Sommige spelers pinkten een traantje terwijl de tijd wegtikte.

Net als in de rest van de wereld had de Amerikaanse basketballer ook in Suriname veel fans. Andy Hooghart, coach van het vrouwenhoofdklasseteam van De Arend was zich aan het voorbereiden op een wedstrijd toen hij het nieuws hoorde. "Ik raakte zodanig van slag dat ik het tenue van de speelsters en de basketballen vergat mee te nemen", zegt hij met een brok in de keel. Hooghart was een groot fan van Bryant. "Na Michael Jordan zocht je naar iemand die diezelfde hype bracht en dat vond men in Kobe. Als je Kobe zag, zag je Michael Jordan."

Zo zag een andere grote Kobe Bryant-fan, Gylan Watamaleo het ook. De spelmaker van mannenhoofdklassekampioen Ruckers herinnert zich nog de jaren waarin Bryant met een andere basketballegende, Shaquille O'Neal, één van de beste tandems in de NBA vormde. "Wat me het meeste inspireerde van hem, waren zijn basistechnieken. Voetenwerk enzo. Hij was eigenlijk de Michael Jordan van onze generatie."

Rian Jambo, coach van Ballers Club Wanica noemt het heengaan van Bryant een klap voor de basketbalwereld. "Want zowel op als buiten het veld heeft hij heel veel betekend voor deze sport", zegt hij. De invloed van Bryant reikte nog verder dan de VS. Dat maakte Conrad Issa, voorzitter van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) zelf mee. "Ik ging een paar jaren geleden kijken naar een wedstrijd van Lakers tegen Barcelona in Barcelona. Te dape den man ben law gi a man."

Dat Bryant ook buiten de basketbalwereld geliefd was, blijkt uit de vele eerbetonen na zijn overlijden. De Braziliaanse voetballer van Paris Saint-Germain Neymar vormde na een doelpunt tegen Lille met zijn vingers het getal '24', het shirtnummer van Bryant die eerder in zijn carrière ook het nummer 8 droeg. Ook de huidige Amerikaanse president Donald Trump en de vorige president Barack Obama stonden stil bij zijn overlijden.

Bryant is één van de meest succesvolle spelers in de NBA-geschiedenis en maakte achttien keer deel uit van de All Stars. Met Los Angeles Lakers werd hij vijf keer kampioen (2000, 2001, 2002, 2009 en 2010). In 2016 zette de 1.98 meter lange shooting guard een punt achter zijn carrière, die hij volledig bij Lakers doorbracht (1996-2016).

In 2008 werd 'The Black Mamba' zoals zijn bijnaam luidde tot meest waardevolle speler (MVP) van de NBA uitgeroepen, in 2009 en 2010 was hij de MVP van de NBA-finale. Met 33.643 punten is hij de nummer vier op de topscorerslijst aller tijden van de NBA. Daarop werd Bryant zaterdagavond nog gepasseerd door één van zijn beste vrienden, Lakers-sterspeler LeBron James, die nu op 33.655 punten staat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina