Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jurist Jones noemt veroordeling een ‘coup’

Jurist Jones noemt veroordeling Bouterse een ‘coup’

27/01/2020 04:07 - Naomi Hoever

Ambassadeur Ebu Jones (l) met collega Reggy Nelson tijdens de NDP-manifestatie.

Ambassadeur Ebu Jones (l) met collega Reggy Nelson tijdens de NDP-manifestatie. Foto: Marinio Balsemhof  

PARAMARIBO - Surinames ambassadeur in Guyana, de jurist Ebu Jones, noemt het ongebruikelijk dat een president in functie is veroordeeld. Hij spreekt van een ‘coup’ en meent dat de president buiten alle grondwettelijke regels is veroordeeld. De krant sprak hem en anderen woensdag na afloop van de Krijgraadszitting.

"Als je in het juridisch systeem zit dan snap je het." De enige manier waarop een president in Suriname kan worden afgezet is via de Grondwet. "Wanneer je buiten deze mogelijkheden de president veroordeelt, dan kan je praten over een coup. Want het is een ongebruikelijke manier en niet op de Grondwet gestoelde wijze." Hij noemt het een conflictsituatie.

"De zaak had op een andere manier moeten worden aangepakt", vindt Jones. Wat die manier is wil hij niet zeggen. Ambassadeur Harvey Naarendorp bestempelde de veroordeling in december reeds als een "gerechtelijke staatsgreep" op de eendaagse top van de Bolivariaanse Alliantie voor Amerika (ALBA) in Cuba.

Andere NDP'ers delen de zienswijze van Jones en Naarendorp. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons noemde het "jammerlijk" dat Bouterse voor de Krijgsraad verscheen. "Wij als land hebben het zo ver laten komen dat een president is veroordeeld; dat is not done."

"Voor of tegen; je handelt het niet zo af." Simons gelooft in de rechterlijke macht, maar vindt dat Suriname het 8 Decemberproces verkeerd heeft laten aflopen. Het is volgens haar "nonsens dat er wordt beweerd dat er sprake is van intimidatie naar de rechterlijke macht" door de aanhang te mobiliseren.

"Er is geen intimidatie hier. Als land moeten we wel markeren dat we iets hebben gedaan met z'n allen dat niet had moeten gebeuren. Het had niet zover moeten komen. Eenmaal het zo is moeten we kijken hoe wij ermee omgaan." De DNA-voorzitter zegt dat de mensen met hun aanwezigheid wel een statement hebben gemaakt.

"Wij moeten het statement maken dat niet het hele land achter zo een ontwikkeling staat. Dat een zittende president wordt veroordeeld." Simons zegt dat de persoon Bouterse niet gescheiden kan worden van zijn functie als president. "Daarom hebben alle landen in hun grondwet methodes in geval een president wat doet in zijn zittingsperiode. Hoe degene dan president af kan zijn."

Landbouwminister Rabin Parmessar verwijst in dit verband naar de wet op Politieke partijen en de Amnestiewet. Laatstgenoemde wet is in 2012 bijgesteld. Directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken, Dennis Menso, behoorde woensdag ook tot de ondersteuners. "Wij van de NDP hebben altijd gezegd dat het een politiek proces is", zegt menso. 

"Het is voor het eerst voorgekomen dat een president in functie is veroordeeld." Hij vindt het onterecht dat tegenstanders Bouterse een dictator noemen. Menso wijst op de machtsmiddelen waarover Bouterse beschikt als president, en die toch niet heeft ingezet gedurende dit proces.

De mobilisatie noemt hij geen intimidatie maar steunbetuiging. "Het proces staat niet op zich maar het is een scenario." Hij denkt dat dit scenario te maken heeft met het feit dat zijn partijvoorzitter opstaat tegen de koloniale overheerser Nederland. "Bouterse is een symbool van verzet. Hij brengt de massa op de been om het getij te keren. Dankzij hem zijn er veranderingen opgetreden en groeit het bewustzijn. Dit maakt dat hij de vijand is van de kolonisator."

Remy Pollack, ex-districtscommissaris en NDP-coördinator in Commewijne noemt Bouterse een volksleider. Ook hij valt over de wijze van veroordeling. "Het is een unicum en dat keuren wij af. Laat het recht zegevieren. We wonen in een rechtsstaat en wij eerbiedigen dat." Pollack geeft aan dat er moest worden gewacht totdat Bouterse is afgetreden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina