Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verkeerde benzine opslag oorzaak brand Lawagebied

Verkeerde benzine-opslag oorzaak brand Antonio do Brinco

29/01/2020 00:00 - Euritha Tjan A Way

De schade na de brand in Antonio do Brinco.

De schade na de brand in Antonio do Brinco. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Iets langer dan een maand na de brand in Antonio do Brinco in het Lawagebied is de situatie zich aan het normaliseren. Dat bevestigt August Bado, districtscommissaris van het bestuursressort Tapanahony in het district Sipaliwini. Het is intussen ook duidelijk wat de oorzaak is van de brand die enorme materiële schade aanrichtte en een jong Chinees winkeliersechtpaar het leven kostte.

"De brandweer heeft intussen het onderzoek afgerond. Het blijkt dat er niet was voldaan aan de vergunningsvoorwaarden voor het opslaan van benzine", zegt Bado. De situatie in het gebied baart ook de Franse ambassadeur Antoine Joly enorme zorgen. "De brand was een ongeluk dat eigenlijk was te voorzien. Als we kijken hoe wordt omgegaan met de opslag van brandstof in het gebied, dan weten we dat het eens zou gebeuren", stelt Joly.

Hij schetst een onveilige situatie waarbij lege brandstofvaten dagen lang onbeheerd langs de oever worden geplaatst om meegenomen te worden voor hervulling. Bado erkent "zonder dat ik een instantie wil aanvallen" dat er in het verleden mogelijk vergunningen zijn verstrekt aan winkeliers die niet altijd voldeden aan de veiligheidseisen voor opslag.

"Maar die situatie zal veranderen. Samen met de brandweer en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme zijn we aan het kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de benzine zodanig wordt opgeslagen dat de veiligheid van de mensen in het gebied gegarandeerd is", zegt Bado.

Joly merkt op dat de situatie in Antonio do Brinco invloed heeft op het leven van mensen in het Franse Maripasula. "Mensen kopen liever in Suriname hun spullen, want het is goedkoper dan in Maripasula. Voor vrijwel alle legale activiteiten in het dorp zorgt de Franse overheid voor benzine, maar aan de overkant kunnen mensen terecht voor goedkope benzine wat een voedingsbodem is voor de illegale goudzoekersactiviteiten op Frans grondgebied."

Vandaar dat de Franse ambassadeur de samenwerking met Suriname wil intensiveren. "Door de benzine kan men ook aan de Franse kant illegaal goud zoeken. Dat zorgt ervoor dat het water vies wordt en onvoldoende zuurstof heeft. Verder raakt het vergiftigd met kwik. Frankrijk wil daarom heel graag samenwerken met Suriname. We delen een rivier", aldus Joly.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina