Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oud-DNA-lid Artist wordt zaterdag begraven

Oud-DNA-lid Artist wordt zaterdag begraven

30/01/2020 13:08 - Gilliamo Orban

Lesley Artist.

Lesley Artist. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Lesley Artist (45), voormalig assembleelid en oud-kapitein van Redi Doti, wordt zaterdag in het inheemse dorp begraven. Dat zegt zijn zus Brigitte tegen de Ware Tijd. In het dorp is vrijdagavond een singi neti.

Er zal muziek zijn van de kawinaformatie Redi Doti Woyupore, waarvan hij bandmanager was. Ook de culturele groepen Paremuru en Karukuru zullen optreden. Karukuru is van het dorp Bigi Poika waar Artist ook zijn roots had. Er zijn voor zaterdag culturele optredens gepland. 

Artist is op 23 januari na een ziekbed overleden. "We verliezen een bescheiden persoon die van lachen, borrelen en tori's hield. Hij heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het proces om te komen tot de oplossing van het grondenrechtenvraagstuk, maar heeft dat werk helaas niet kunnen afmaken", zegt NDP-parlementariër Patrick Kensenhuis, makker van Artist.

Hoewel Artist een hele poos ziek was, kwam zijn dood toch hard aan bij Kensenhuis. "Die man leek stabiel te zijn en enkele dagen voor zijn overlijden heb ik nog telefonisch met hem gesproken. Hij zei altijd dat alles weer goed komt met hem. Ik wil nog steeds niet geloven dat hij er niet meer is", zegt de parlementariër. 

Kensenhuis kende Artist al voordat zij assembleelid werden in 2010. Hij was toen NPS'er en Artist NDP'er. "Ondanks dat wij in de De Nationale Assemblee opponenten waren, trokken we samen op en dat verbaasde anderen. Ook tijdens de debatten spraken we elkaar niet tegen, maar vormden samen met Ricardo Panka (ex-assembleelid van Para, …red.) een eenheid in het belang van Para", zegt Kensenhuis, die kort voor de verkiezingen van 2015 is overgestapt naar de NDP, waarvan hij eerder al lid was. 

Het assembleelid zegt dat Artist een geliefd en bekend persoon was op de verschillende plantages en in dorpen van Para. "We gaan hem heel erg missen", aldus Kensenhuis. Artist was van 2012 tot 2017 voorzitter van de Vereniging van Inheemse dorpshoofden in Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina