Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Alu auro piejaach

COLUMN: Alu auro piejaach

03/02/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Alu auro piejaach

Giwani Zeggen  

Aanvankelijk had ik mij voorgenomen om niks te schrijven over de hele valutakasreservekwestie. Het doel van de commerciële banken is op dit moment het veiligstellen van onze spaartegoeden. Wanneer dat geregeld is, is het tijd om na te gaan waar het geld naartoe is gegaan en wie daarvoor verantwoordelijk is.

Speculeren, vingerwijzen en de communicatiekanalen afsluiten door de bankiersvereniging, is niet in het belang van hun rekeninghouders. Zo heb ik het althans begrepen. En ik dacht dat het voor iedereen duidelijk was na de uitleg van Steven Coutinho zondag in 'Welingelichte Kringen' op Radio ABC

Dus wilde ik het hier hebben over Satis en de vrijheid van meningsuiting. Omdat je Surinamers hebt, die niet verder kijken dan het concrete geval. Het gaat voorvechters van de vrijheid van meningsuiting niet per se om Satis.

Het is hem overkomen, dus protesteer je op dat moment over het concrete geval om het grotere plaatje, de essentie, ter discussie te stellen. En die essentie is: criminaliseer de vrijheid van meningsuiting niet. Laat mensen dat bij de civiele rechter met elkaar uitvechten, op het moment dat ze vinden beledigd te zijn.

Maar ik moet dus toch terugkomen op de valutakasreserve. Ashwin schijnt de essentie van die kwestie namelijk niet te begrijpen. Die gaat zondagmiddag, terwijl ik geniet van Barcelona, lopen jeremiëren over de woorden 'uien' en 'aardappelen'. Dat had hij niet zo letterlijk gezegd, dus mocht het niet als zodanig worden geciteerd.

Correct. Ashwin Beta zei 'basisgoederen'. Maar moest de krant dan alle basisgoederen opsommen? Of twee andere noemen? Misschien sardien en toiletpapier? Suiker en knoflook kan natuurlijk ook. Ik zou niet weten voor welke producten Ashwin een voorkeur heeft. Misschien kan de Ware Tijd hem dat vragen en die noemen een volgende keer. 

Kijk Ashwin, als je gaat lopen muggenziften over basisgoederen of 'uien en aardappelen' geef je me de indruk zelf niet heel slim te zijn. Want dan heb je niet begrepen wat er hier aan de hand is. Je beseft niet wat de ernst is van de situatie. Iets anders kan ik er niet van maken. 

Als je ook maar enig verantwoordelijkheidsgevoel had en respect voor de burgers wiens geld is verdwenen, had je zaterdagochtend een persconferentie belegd en jouw excuses aangeboden voor vrijdagavond. Eigenlijk had je aan het eind van de persconferentie jouw functie moeten neerleggen. Zo erg ben je uitgegleden. 

Het hele eiereneten Ashwin, is dat de valutakasreserve helemaal niet aangewend mocht worden voor consumptieve doeleinden. Dus ook niet voor basisgoederen. Of het nou uien, aardappelen, suiker, koffie of thee is. Dat je vrijdag beweerde dat het geld gebruikt mocht worden voor de aankoop van basisgoederen, is een grove onwaarheid. Het geld is verdwenen, foetsie, als sneeuw voor de zon.

En wie daar verantwoordelijk voor is? Kennelijk weet jij er meer van, getuige je stoere praatjes vrijdagavond. Wees dan een vent en draag de verantwoordelijkheid voor jouw uitspraken. Als jij Willem-Alexander was en jouw echtgenote Máxima, zou zij zeggen: "hij was een beetje dom". Voeg daar 'heel' aan toe wat mij betreft.

Het is heel simpel. Het geld is weg. De procureur-generaal mag onderzoeken wie het plan heeft beraamd en wie de uitvoerders zijn, waarna ze kunnen worden aangeklaagd. Ondertussen, Ashwin, kun jij je beter bezighouden met hoe wij als burgers zo snel als mogelijk weer ons geld terugkrijgen.

Misschien kun je daarmee jouw tijd vullen de komende vier maanden. En vooral niet de slimme stoere jongen uithangen en praten over dingen waar je totaal geen verstand van hebt. Anders ga ik bijna denken dat Desi echt Ashwin Nannan Panday als tweede man wilde, en jij als haantje de voorste naar voren bent gerend. Dus Ashwin beta, moi sé baith: Na bàns rahi, na bànsuri baji!

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina