Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘SLM in zwaar weer, maar wij kunnen het managen’

‘SLM in zwaar weer, maar wij kunnen het managen’

03/02/2020 16:04 - Wilfred Leeuwin

SLM-directeur Radjesh Radjkoemar.

SLM-directeur Radjesh Radjkoemar. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - SLM heeft moeilijke tijden meegemaakt de afgelopen jaren, maar met een strategisch plan zijn veel veranderingen doorgevoerd bij zowel de vliegoperaties als in het management. Radjesh Radjkoemar, die ongeveer vijf maanden terug werd aangesteld als directeur, zegt tegen de Ware Tijd dat de maatschappij “nog altijd in zwaar weer verkeert, maar wij kunnen het managen”.

Hij stelt dat alle maatschappijen, zeker ook de grote, op een gegeven moment in een moeilijke situatie terechtkomen, zoals nu het cancelen van vluchten naar een lucratieve bestemming als China vanwege het coronavirus. "Maar je moet het kunnen managen." Belangrijk is dat er een periode moet worden overbrugd om weer goede tijden tegemoet te gaan.

SLM kijkt daarom uit naar het leasen van twee Triple 7-toestellen dit jaar waarvan het eerste al in de derde week van februari wordt ingezet op de route Paramaribo-Amsterdam-Paramaribo. Pas dan kan volgens de directeur echt gesproken worden van een product bij de SLM. "Nu hebben we geen eigen product omdat we inhuren, maar heel binnenkort zal dat veranderen."

Hij zegt meteen de opvatting, als zou het beter zijn om met een leasetoestel te vliegen dan met een eigen toestel, uit de wereld te willen helpen. Dat geldt zeker voor de SLM. "Als maatschappij zit je na verloop van tijd met je eigen toestel en kun je het geleasde toestel niet kwijt. In zo een geval ruil je het - met misschien een aanbetaling - in voor een nieuwe kist." 

SLM zal zich concentreren op het verbeteren van de dienstverlening. Hij verwijst naar de concurrentie op de mid-Atlantische-route, die volgens hem het bedrijf alleen maar beter kan maken. De regionale operatie zal uitgebreid en intensief worden aangepakt. Radjkoemar meent dat Suriname en Guyana moeten beseffen dat zij met hun olievondsten behoorlijk in de lift zijn.

"Daar moeten wij op inspelen. Wij hebben plannen om Guyana tot een tweede hub te maken en van daaruit diensten te onderhouden naar onder meer de Verenigde Staten. Zelf gaan wij ook vluchten proberen uit te voeren op die route. Het is een unicum dat Suriname is gecertificeerd om rechtstreeks te mogen vliegen naar de Verenigde Staten, want zo een certificering krijg je niet gemakkelijk in deze regio." 

De directeur is niet alleen voorstander van een open sky-beleid, maar staat ook open voor samenwerking met andere vliegmaatschappijen, zoals Copa Airlines die op de woensdag en zaterdag op Suriname vliegt. Er wordt nog met andere maatschappijen gesproken. 

SLM is niet ongevoelig voor de roep naar goedkopere vliegtarieven. "In feite biedt SLM al goedkopere tickets aan. Onze tarieven zijn in vergelijking met twee jaar terug zeker met dertig procent gedaald."

Om het toerisme te bevorderen wil SLM hechter samenwerken met onder meer toerisme-organisatie Shata en belanghebbenden in de horecasector zoals Hotel Torarica om gezamenlijk een toeristisch pakket aan te bieden. 

Radjkoemar is zich er ook van bewust dat SLM haar imago moet verbeteren. "Daar zijn wij erg hard mee bezig en dat zal binnenkort merkbaar zijn." Over contractpartners zegt hij dat alleen wordt samengewerkt met bedrijven die gecertificeerd zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina