Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Satis Baldewsingh vrijgelaten

Satis Baldewsingh vrijgelaten

05/02/2020 17:17 - Naomi Hoever

Satis Baldewsingh vrijgelaten

 

PARAMARIBO - Programmamaker Satis Baldewsingh is maandagmiddag in vrijheid gesteld, nadat hij zo’n acht dagen in voorarrest had doorgebracht. Hij was in verzekering gesteld op verdenking van het bedreigen en beledigen van de president. Zijn advocaten hadden hiertegen beroep aangetekend.

Een verzoek tot invrijheidstelling zou aanvankelijk dinsdag worden behandeld, maar hij is nog vóór de behandeling hiervan in vrijheid gesteld. Zijn raadslieden hadden aanvankelijk gehoopt dat hij niet later dan afgelopen zondag zou worden vrijgelaten, maar zijn hechtenis werd door het OM verlengd met dertig dagen.

Baldewsingh is afgelopen week voorgeleid bij de hoofdofficier van justitie. Die achtte zijn aanhouding rechtmatig, maar de rechter-commissaris (rc) dacht er anders over en gelastte zijn invrijheidstelling. Baldewsingh had zich bij de politie gemeld, nadat hij vernomen had dat er aangifte tegen hem is gedaan wegens bedreiging en belediging.

In een video op Facebook heeft de programmamaker het staatshoofd en diens gezin flink op de korrel genomen. De rc achtte aanhouding voor bedreiging niet rechtmatig, maar aanhouding voor belediging wel. Op grond van artikel 152 en 153 van het Wetboek van Strafrecht is Baldewsingh aangehouden.

Volgens deze artikelen staat op opzettelijke belediging van het staatshoofd een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of een geldboete van ten hoogste duizend gulden of een combinatie daarvan. De rc had bij de voorgeleiding gesteld dat er geen dringende redenen zijn om hem in hechtenis te nemen. De man mocht in de late maandagmiddag naar huis.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina