Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brokoponde heeft derde vuilverbrandingsoven

Brokopondo neemt derde vuilverbrandingsoven in gebruik

06/02/2020 02:57 - Naomi Hoever

Te Klaaskreek is de  derde vuilverbrandingsoven in gebruik genomen.

Te Klaaskreek is de derde vuilverbrandingsoven in gebruik genomen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De derde vuilverbrandingsoven van Brokopondo is woensdag te Klaaskreek in gebruik genomen. De twee andere staan in Brokopondo Centrum en Brownsweg. Kapitein Michel Walden van Klaaskreek vreest voor diefstal van de zonnepanelen die de oven van energie voorzien.

Hij riep de districtcommissaris en verantwoordelijke ministers op de handen ineen te slaan om iets te bedenken waardoor men de garantie heeft dat er niets met de oven gebeurt. Walden verzocht zijn dorpelingen om het pad van milieuvervuiling te verlaten. "We moeten leren het vuil te scheiden." Alle omliggende dorpen zullen gebruik maken van de oven.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zei bij de ingebruikname dat er geen pasklaar antwoord was voor de vuilwerking en dat daarom de oplossing is gezocht in verbrandingsovens voor huisvuil. Het project van verbrandingsovens wordt landelijk uitgevoerd.

Over het opruimen van vuil en bevorderen van de hygiëne zei hij: "De regering hoopt een antwoord te hebben gevonden voor dit vraagstuk." Hij vroeg de bewoners om de oven te gebruiken alsof ze mede-eigenaar zijn. "Let u er goed op en gebruik het volgens de afspraken." Dikan riep de dorpelingen op het huisvuil te plaatsen op de dag dat het wordt opgehaald.

Zijn collega van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, wees op de noodzaak goed om te gaan met het milieu, omdat anders de gevolgen niet te overzien zullen zijn. "De investering die we zullen moeten doen voor de gezondheid zal groter zijn als we het milieu vervuilen."

Akiemboto wees ook op de wereldwijde aandacht voor milieuvraagstukken. "Het heeft alles te maken met onszelf. Het moment waarop je niet goed met vuil omgaat, maak je ruimte voor insecten en dat heeft gevolgen voor de gezondheid. Als u niet zorgvuldig omgaat met uw huisvuil, heeft het gevolgen voor het milieu."

De nieuwe ovens hebben bijkomende voordelen, vindt de NH-minister. Hij zegt dat er werkgelegenheid gecreëerd kan worden met de vuilverbrandingsoven. Ook kunnen de bewoners de oven commercieel inzetten voor particulieren die hun vuil willen laten verwerken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina