Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse: niemand wilde job CBvS-governor

Bouterse: niemand wilde job CBvS-governor

09/02/2020 17:38 - Van onze redactie

President Desi Bouterse legt uit waarom uiteindelijk voor Sigmund Proeve is gekozen om de centrale bank het komend half jaar te leiden.

President Desi Bouterse legt uit waarom uiteindelijk voor Sigmund Proeve is gekozen om de centrale bank het komend half jaar te leiden. Foto: Screenshot dWT  

PARAMARIBO - Omdat niemand anders bereid is en ook de Surinaamse Bankiersvereniging niet met een eenduidige kandidaat kon komen, heeft president Desi Bouterse gekozen voor oud-bankier Sigmund Proeve als de nieuwe governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). In eerste instantie had Proeve geweigerd toen hem werd gevraagd de job te aanvaarden, maar nadat hij een derde keer met het staatshoofd had gesproken en enkele voorwaarden had gesteld, toonde hij zich bereid voor de komende zes maanden te waarnemen in de functie.

Dat zegt Bouterse tijdens een gesprek met NII. Proeve is momenteel lid van de raad van commissarissen bij de centrale bank. Het staatshoofd zegt dat gekeken is naar geschikte kandidaten binnen en buiten Suriname. Echter was niemand bereid, mede vanwege de complexe problemen waarin de CBvS recentelijk door schandalen in terecht is gekomen, de functie te aanvaarden. "Gezien de situatie waarin de bank terecht is gekomen was niet zo makkelijk om een kandidaat te vinden", aldus Bouterse.

Ook Steven Coutinho, directeur van De Surinaamsche Bank is gevraagd, zegt de president. Hij zou hebben bedankt voor de eer omdat hij niet over de competenties beschikt om een centrale bank te runnen. Vorige week zondag had Coutinho op het bordes van DSB ook al aangegeven dat hij niet de kwalificaties heeft een dergelijk instituut te draaien. De president voerde aan dat Proeve voorwaarden heeft gesteld voor het fiscaal beleid van de regering.

Voorts ziet hij ook graag dat aanpassingen in bestaande wetgeving komen om te voorkomen dat herhaling plaatsvindt van de zaken die de crisis hebben veroorzaakt waarin CBvS zich nu bevindt. Volgens de president is de aanstelling van Proeve nog niet helemaal in kannen en kruiken. De komende twee dagen moeten nog enkele zaken besproken worden met onder andere direct betrokkenen in de financiële sector. Ook moet het resultaat van het antecedentenonderzoek van de procureur-generaal nog worden afgewacht.

De afgelopen periode heeft toenmalig governor Robert van Trikt een deel van de vreemdevalutakasreserve van de handelsbanken onrechtmatig aangewend voor zaken waarvoor die middelen niet bestemd zijn. Ook heeft hij twee dure voertuigen aangeschaft die vermoedelijk zijn overgefactureerd. Verder heeft hij wurgcontracten gesloten met een Belgisch bedrijf en gaf hij werkopdrachten aan zijn eigen bedrijf Orion.

Van Trikt is donderdag door het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Er is een strafrechtelijk onderzoek tegen hem is ingezet nadat de leiding van de CBvS een strafklacht tegen hem had ingediend. Naar verluidt ontkent Van Trikt alle beschuldigingen en beweert hij in opdracht of in samenspraak met de minister van Financiën te hebben gehandeld. Volgens Bouterse heeft Van Trikt zich "verstout aan ernstig plichtsverzuim" waardoor justitie erbij moest worden gehaald. Volgens het staatshoofd is er sprake van schending van complianceregels.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina